Klaus v TV zpráskal vládu, poslanec ODS dodává: Džbán se rozbil

18.12.2012 16:42

Způsob odvolání generála Picka z ministerstva obrany Karolínou Peake byl vulgární a poškozující zájmy naší země v očích zahraničních partnerů. Takto nekompromisně krok nové ministryně hodnotí prezidentu Klausovi blízký poslanec ODS Boris Šťastný. A naznačil, že by to zároveň mohlo předznamenat její konec.

Klaus v TV zpráskal vládu, poslanec ODS dodává: Džbán se rozbil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Během svého tradičního předvánočního vystoupení v Partii na TV Prima Family se prezident republiky Václav Klaus pozastavoval nad řadou sporných kroků Nečasovy vlády a opakovaně je kritizoval. Šlo o způsob provedení vyrovnání státu s církvemi, zvyšování daní, důchodovou reformu, i počínání Karolíny Peake na ministerstvu obrany.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to komentuje vládní poslanec Boris Šťastný za ODS, který má přitom osobně i názorově blízko k prezidentu Václavu Klausovi.

Debata na téma církevních restitucí je podle Šťastného už mrtvá. „Jsem přesvědčený, že argumentů zaznělo hodně a měly intenzivně zaznívat v průběhu dohadování koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády. V tuto chvíli dále celou tu věc rozpitvávat nemá cenu, zákon byl schválen,“ konstatoval poslanec.

Mléko už bylo rozlito, s DPH už se nepohne

K prezidentově kritice vládního zvyšování daní Boris Šťastný připomíná, že on již od jara letošního roku zásadním způsobem upozorňoval, abychom se zvyšování daní bránili všemi způsoby. „Ať už daně z příjmů a zavádění různých milionářských přirážek, tak i zvyšování DPH, protože to prostě další výnos nepřinese a povede to pouze ke snížení spotřeby a stagnaci ekonomiky,“ opakuje Šťastný.

„Na tom nic pozitivního nevidím, na druhou stranu celý kongres občanských demokratů zavázal své poslance k závaznému hlasování, co k tomu dodat? Džbán se rozbil, mléko bylo rozlito. Teď už s tím nic neuděláme,“ uvádí.

Představa, že by došlo k jakékoliv změně politického postoje ODS ve věci změny sazeb daní je podle poslance Šťastného zcela iluzorní. „V tomto ohledu nemá cenu o tom více diskutovat, než tak, že je nutné za určitou dobu názory a postoje jednotlivých politiků zanalyzovat. Já jsem vždy, stejně jako prezident Václav Klaus, patřil k těm, kteří s tímto krokem nesouhlasili,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Na druhou stranu jsem loajálním poslancem a nejvyšší orgán strany, tedy kongres, je pro mě naprosto zavazující. V tomto ohledu nelze z mé strany očekávat nic jiného, než konzistentní hlasování i nadále. Přestože naprosto sdílím názor prezidenta republiky v této věci a také jsem ho od dubna tohoto roku nezávisle na prezidentovi systematicky, úpěnlivě, důsledně a každodenně i za cenu osobních politických ztrát a obviňování z rebelie obhajoval,“ připomíná poslanec.

Takhle se přistupuje k elitám státu, paní Peake?

Mnohem razantnější je však v hodnocení prvních kroků Karolíny Peake coby šéfky resortu obrany.

„Troufám si tvrdit, a říkám to přesto, že generál Picek byl v minulosti mým spolupracovníkem, když jsem byl v pozici poradce prezidenta Václava Klause a je člověkem, kterého si nesmírně vážím a považuji ho za mimořádně kompetentního, slušného, skromného a poctivého člověka, tak s vědomím tohoto všeho současně říkám, že celá věc není o generálu Pickovi, ale o něčem úplně jiném,“ komentuje Boris Šťastný.

Celá věc je dle jeho slov o tom, jakým způsobem přistupuje stát prostřednictvím svých vrcholných představitelů, tedy i ministryně obrany Karolíny Peake ke svým elitám. „Neupírám ministryni obrany právo a kompetenci zvolit si tým spolupracovníků, jaký si ona určí. To je samozřejmé a každý politik v takové exekutivní funkci, stejně jako vrcholový manažer v soukromé firmě, by tak postupoval,“ přiznává.

„Zásadně ale protestuji proti formě, jaká byla zvolena k odvolání Vlastimila Picka, tedy představitele personálního vrcholu naší armády a člověka, který se nikdy ničeho zlého a špatného nedopustil,“ kritizuje poslanec ODS.

Vojáci ztratí motivaci

„Aby byl čtyřhvězdičkový generál odvolán doslova na hodinu během několika minut schůzky s ministryní, která měla odvolací dopis připravený už předem, mi přijde nedůstojné a nehodné takového úřadu a nehodné České republiky. Je to velmi negativní poselství nejen do celé armády, protože způsob, jakým byl odvolán, musí z mého pohledu vojáky na všech úrovních demotivovat,“ říká dále serveru ParlamentníchListů.cz.

Podle Šťastného je nepřípustné, aby se tímto způsobem zacházelo s lidmi, kteří jsou ochotni za vlastní zemi položit život. „Ti lidé slouží vlasti a nedělají to přece jen pro osobní kariérní úspěch či plat, nejsou to žoldáci, ale lidé, kteří si vybrali své povolání a to vyžaduje i určitou míru společenské prestiže a zacházení. Jejich povolání v určitých situacích může znamenat a znamená nasazení vlastního života, a proto k nim musí být přistupováno s úctou,“ zdůrazňuje Boris Šťastný.

„Další věcí je signál nejen dovnitř armády a české společnosti, ale i navenek. Republika je součástí Severoatlantické aliance. Resorty jako ministerstvo zahraničí a obrany mají býti spravovány tak a politika včetně personální má být prezentována tak, aby nevzbuzovala pochybnosti u našich zahraničních partnerů. Nedovedu si představit, že by třeba v Británii nebo USA byl čtyřhvězdičkový generál odvolán na hodinu bez jakéhokoliv provinění. Snad jen pokud by spáchal nějaký čin na hranici vlastizrady,“ míní.

„Žádná z demokracií by nepřistoupila k takovéto vulgaritě, která vrhá špatné světlo na celou naši zemi a já se za to jako poslanec českého parlamentu musím stydět,“ doplňuje poslanec.

S čím kdo zachází, tím také schází…

V tomto ohledu se prý řadí mezi ty, kteří zásadním způsobem protestovali proti způsobu, jakým si Karolína Peake počínala. Šťastný byl také jedním ze tří poslanců občanských demokratů, kteří hlasovali pro zařazení mimořádného bodu na pořad schůze.

Čím si ale takové jednání nové ministryně vysvětlit? „Nemám pro to rozumné vysvětlení. Každý člověk, který se stane vysokým ústavním činitelem, by v sobě měl mít jistou míru zakořeněné odpovědnosti, která by měla znamenat hlubší přemýšlení nad věcmi a modely chování, které jsou v člověku zakořeněny ve prospěch země,“ upozorňuje Šťastný.

„Postup Karolíny Peake je v rozporu se zájmy České republiky. Za přiměřené bych pokládal, když dotyčný úředník není v souladu s personálním přáním, tak bych očekával rozumnou míru diplomatické dohody o jeho důstojném pozvolném odchodu do jiné důstojné pozice, třeba i mimo ten úřad. Nikoli takto ponižující zacházení. Ale k tomuto chování mohu říci jediné: S čím kdo zachází, tím také schází,“ uzavírá s jasným vzkazem pro ministryni poslanec Boris Šťastný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…