Kníže šel k volbám zbytečně. Jeho hlas nebude platit

25.01.2013 15:28

Když byl Karel Schwarzenberg volit v druhém kole, nevložil svůj lístek do obálky. Takový hlas se následně považuje za neplatný. Informaci potvrdil i jeho mluvčí.

Kníže šel k volbám zbytečně. Jeho hlas nebude platit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Bohužel se to stalo. Bylo to ve chvíli, kdy bylo ve volební místnosti hodně novinářů a fotografů. A Karel Schwarzenberg bohužel přehlédl, že vhazuje do urny lístek bez obálky," uvedl pro server iDnes.cz mluvčí Karla Schwarzenberga Marek Pražák.

Schwarzenberg obálku zapomněl v druhé ruce. V  ní však musí být každý hlas, jinak je považovaný za neplatný. „Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky,“ píše se na internetové stránce ministerstva vnitra.

Posléze Schwarzenberg vydal na své stránce na Facebooku prohlášení: "Byl to omyl, přiznávám. Nedlouho předtím jsem se dozvěděl o lživých a anonymních inzerátech v Blesku. To mě popravdě rozčílilo. Když tady máme o jeden hlas méně, o to více je potřeba jít k volbám. O to bych chtěl poprosit. Dejte pozor, abyste to nespletli jako já. Každý hlas rozhoduje." K tomu jeho tým přiložil i tematický obrázek s nápisem "Hledá se: jeden hlas. Zn.: Za Karla".

Po odvolení se Schwarzenberg ohradil proti antikampani v deníku Blesk a nazval ji lživou. Také se vyjádřil ke slovům premiéra Petra Nečase, který ho prý volil se skřípěním zubů. "Je mi líto, že u toho musel skřípat zubama, ale počítat jsem s minimální solidaritou v koalici," uvedl v Sýkořici na Rakovnicku, kam jel volit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…