Langer udělal spoustu dobrého, tvrdí modrá kandidátka na hejtmanku

02.06.2012 21:53 | Zprávy

ROZHOVOR Ivan Langer udělal pro tuto zemi spoustu dobrého. Kauza Davida Ratha je důsledek oranžového vládnutí v regionech. Mediální obraz Romana Smetany je zveličelý a za hrdinu ho nepovažuji. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekla Markéta Záleská (ODS), která chce být příští hejtmankou Olomouckého kraje.

Langer udělal spoustu dobrého, tvrdí modrá kandidátka na hejtmanku
Foto: Petr Kupka
Popisek: Markéta Záleská

Co byste, pokud se stanete hejtmankou Olomouckého kraje, změnila jako první a proč?

Každý člověk, který nastoupí do nějaké funkce, se musí nejdříve blíže seznámit se stavem úřadu. Dále je pro mě důležité, že bych přišla na kraj jako nový člověk a jako taková bych chtěla, aby byl úřad transparentnější, otevřenější, aby s lidmi aktivně komunikoval a nezatěžoval je zbytečnými byrokratickými mechanismy. Mrzí mne, že lidé, což také souvisí s jejich účastí v krajských volbách, se pořád ještě nevnímají jako součást nějakého vyššího celku, to znamená kraje. Takže toto vnímání a pocit sounáležitosti bych chtěla určitě změnit. Krajské úřady také za dvanáct let od svého vzniku trošičku zkostnatěly a nový přístup nebude rovněž od věci.

Jak chcete na svou stranu získat voliče s ohledem na aktuálně nízké preference občanských demokratů?

Obecně si myslím, že politici musejí být více důvěryhodní, a to nejenom v politické rovině, ale hlavně v občanské. Domnívám se, že přicházím z reálného světa s nějakými výsledky, které mám za sebou, takže jsem přesvědčena, že tuto důvěryhodnost mohu nabídnout. Dalším zádrhelem ve vnímání politiky je nedostatečné vysvětlování reforem, které jsou pro mě zásadní. Jsem komunikativní člověk, který se baví s lidmi o různých aktivitách, a proto bych i úspory chtěla lidem vysvětlovat jako důležitá opatření.

Jaké výhody vidíte v tom usilovat o post hlavy kraje jako žena? Není to handicap?

Nerada vyděluji, jestli je někdo muž, nebo žena. Hlavní je, jaký je to člověk. Za handicap však svoji „ženskost“ určitě nepovažuji. Pokud mám mluvit za sebe, a to je taky věc té důvěryhodnosti, mám za sebou srozumitelný životní příběh. Nejsem zatížená jakýmikoliv skandály a jako žena můžu současnou politiku oživit. Mužské prostředí je totiž většinou vnímané jako bojovnější, a výhodou ženy je, že dokáže více naslouchat a být trpělivější. Co by ji však mělo spojovat i s tím mužským světem, je úsilí dojít k cíli, který si vytkne.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…