Lídři ODS se postavili za Nečase. Až na Přemysla Sobotku

30.06.2012 19:16

Místopředsedové, ministři a předsedové regionálních sdružení ODS stojí i po odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila za premiérem Petrem Nečasem. Podle nich mediální oblíbenost o kompetencích ministra nevypovídá. Až na jednoho. Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka si prý počká na premiérovo vysvětlení.

Lídři ODS se postavili za Nečase. Až na Přemysla Sobotku
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiér Petr Nečas se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Až dosud to vypadalo, že ODS je naprosto jednotná v názoru na odvolání ministra spravedlnosti jiřího pospíšila, který ve středu musel z úřadu odejít, protože jej podle premiéra manažersky nezvládal. Že nejde o skutečný důvod odvolání ani omylem, začala česká média řešit defacto ihned poté.

Zatímco od koaliční TOP 09 zazněl návrh, aby nový ministr jmenoval do funkce vrchní státní zástupkyně Lenku bradáčovou a rozptýlil tak veškeré pochyby panující kolem Pospíšilova vynuceného odchodu, LIDEM Karolíny Peake trvají na realizaci zákona o státním zastupitelství a ddo výběru nástupce premiérovi mluvit nehodlají.

Počkám si na premiérovo vysvětlení

Občanští demokraté stojí pevně za svým lídrem a o důvodech odvolání svého ministra nepochybují. Svými podpisy to dokonce stvrdili pod dokumentem, vyjadřujícím Nečasovi plnou podporu. Mezi špičkami ODS ale jedno jméno chybí. Místopředseda Senátu a šéf liberecké krajské organizace ODSky Přemysl Sobotka se pod listinu nepodepsal.

"Důvod je naprosto prozaický. Vzhledem k tomu, že jsem neslyšel na vlastní uši důvod, proč musel Pospíšil odejít, tedy kromě těch oficiálních uvedených v médiích, tak jsem trochu znervózněl a nepodepsal. Očekávám, že devátého června na Výkonné radě se o tom bude hovořit. I já jsem byl z premiérova kroku překvapen," konstatuje Sobotka. Důvody uvedené v médiích jako neoficiální, tedy hlavně válku o státní zastupitelství, senátor komentovat nechtěl.

Nutno připomenout, že to byl právě Přemysl Sobotka, kdo se jako první výrazně vzepřel jinému předsedovi své strany. V roce 2010 znechuceně opustil sídlo strany poté, co se dostal do vážného konfliktu s expremiérem Topolánkem ve chvíli, kdy grémium ODS prrojednávalo Topolánkovy velmi nekorektní výroky na adresu tehdejšího ministra dopravy a úřednického premiéra. Ačkoliv se v té době začalo hovořit i o možnosti odchodu Sobotky z ODS, senátor ve straně zůstal, zatímco odejít musel Topolánek.

„My, níže podepsaní místopředsedové, členové grémia, předsedové regionálních sdružení a ministři za ODS, tak jako v případě předcházejících změn v osobách ministrů vlády, respektujeme ústavní právo premiéra navrhovat ministry své vlády a stejně tak je i z vlády odvolat. V tomto kontextu má středeční krok premiéra Petra Nečase naši plnou podporu,“ píše s v prohlášení.

Důvěru v každého ministra považují za klíčovou za akceschopnost vlády. Premiér nese za celou vládu nedělitelnou odpovědnost a ztrátu své důvěry má právo vyjádřit jeho odvoláním.

„Mediální popularita žádného politika nic nevypovídá o jeho skutečných politických, odborných a manažerských kvalitách při řízení svěřeného resortu ani o jeho schopnosti být členem vlády jako nejvyššího exekutivního orgánu státu,“ stojí v dokumentu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…