Manažeři fondu připravili lidi o 800 milionů. Amnestie je neminula

07.02.2013 17:41

Vrchní soud v Praze zastavil kvůli prezidentské amnestii stíhání tří bývalých představitelů zkrachovalé společnosti Private Investors (PI). ČTK to řekl státní zástupce Radim Daňhel. Dušanu Tejkalovi, Petru Kuklovi a Danielu Papouškovi uložil pražský městský soud v roce 2011 každému 3,5 roku vězení. Trojice podle tehdejšího verdiktu způsobila více než 2000 poškozeným škodu téměř 800 milionů korun.

Manažeři fondu připravili lidi o 800 milionů. Amnestie je neminula
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Zda je verdikt pravomocný, ale podle Daňhela není jasné. Vrchní soud totiž v kauze H-System, ve které zastavil stíhání obžalovaných, řekl, že jeho verdikt je pravomocný a že žalobci nemají právo podat stížnost. Vrchní státní zastupitelství v Praze se ale naopak domnívá, že možnost podat opravný prostředek má. Spor by měl rozhodnout Nejvyšší soud. Daňhel také dodal, že stížnost v tomto případu zatím podána nebyla, nicméně je pravděpodobné, že tak žalobkyně učiní.

Šlo o zpronevěru

Amnestie vyhlášená na Nový rok prezidentem Václavem Klausem se mimo jiné týká stíhání, která se táhnou více než osm let, u nichž sazba nepřevyšuje deset let vězení.

Obžaloba muže vinila ze zpronevěry, podle prvoinstančního senátu se však dopustili porušování povinnosti při správě cizího majetku. Všichni tři vinu odmítají. Městský soud všem uložil také náhradu mnohamilionové škody a každému i sedmiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu, prokuristy, makléře a správce portfolia v obchodních společnostech zabývajících se obchodem s cennými papíry.

Bývalý ředitel, prokurista a člen představenstva PI Tejkal a bývalí členové dozorčí rady a portfolio manažeři PI Kukla a Papoušek podle spisu v roce 2000 zastavili cenné papíry a finanční prostředky klientů PI u amerických společností, jejichž prostřednictvím firma obchodovala na americkém akciovém trhu. Šlo o obchodníka s cennými papíry A. B. Watley a firmu Penson Financial Services (PFS), která pro první společnost obstarávala například vedení účtů. Penězi a akciemi PI ručila za úvěry, které od amerických společností získala. Klienti k tomu podle obžaloby nedali souhlas, trojice prý navíc předstírala, že jde o majetek PI.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…