Marvanová souhlasí se Schwarzenbergem: Klaus a Zeman jsou propojení

20.01.2013 20:02

Kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg začal útočit na svého soka v boji o Hrad, Miloše Zemana. Podle něj Zeman s dosavadním prezidentem Klausem tvoří jednu mocenskou skupinu, což je podvod na voličích. Zemanův volební tým ale jeho slova nenechal jen tak. Schwarzenbergova slova označil za „troufalá“. Prý jej řídí Kalousek, jemuž jistí záda podnikatelé Bakala s Hávou.

Marvanová souhlasí se Schwarzenbergem: Klaus a Zeman jsou propojení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expolitička, advokátka a bojovnice proti korupci Hana Marvanová

Následně reagovala i bývalá politička Hana Marvanová.

Poté, co si místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v televizním duelu zavařil svými slovy na konto Benešových dekretů, stíhá jedno vyjádření za druhým. Oba dva sokové v boji o Pražský hrad totiž v neděli vyrukovali se svými vyjádřeními, což ale nadzvedlo ze židle bývalou političku Hanu Marvanovou. Ta pobývala ve sněmovně v době uzavření opoziční smlouvy (poslankyně České národní rady a Poslanecké sněmovny za Občanské fórum, ODS a Unii svobody, krátce i předsedkyně Unie svobody a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny) a tak se nediví tomu, když se Schwarzenbergovi pranic nelíbí až těsné propojení Miloše Zemana s Václavem Klausem těsně před druhým kolem volby.

"Já oba skutečně vnímám jako spojence a myslím si, že jsou spojenci již od dob opoziční smlouvy. Viděla jsem také předvolební debatu Zemana a Schwarzenberga v pátek, a připadalo mi, že spíš útočil Zeman. Bylo to místy až osobní, směřující do rodiny, do rodu. Připadlo mi to od něj nechutné. Proto následnou reakci Schwarzenberga nevidím jako problém,“ sdělila ParlamentnímListům.cz bývalá politička.

Připomeňme o co jde. Schwarzenberg totiž ve čtvrteční televizní předvolební debatě hovořil o odsunu Němců a na jeho poněkud sporná slova reagoval dokonce i nynější prezident Václav Klaus. „Nemohu Karlu Schwarzenbergovi výroky o dekretech prominout,“ řekl mimo jiné Klaus. A nebyl sám, kdo Schwarzenberga kritizoval. Jen pro ParlamentníListy.cz ministra zahraničí odsoudilo mnoho politiků napříč politickým spektrem.

Podvod na voličích?

Věc pak posunul kupředu v neděli sám Schwarzenberg, když řekl: „V těchto dnech se projevil velký podvod na českých voličích. Dlouhá léta nám Václav Klaus a Miloš Zeman tvrdili, jak spolu svádí nepřekonatelný boj pravice s levicí. Teď se jasně projevuje, že o to vůbec nejde. Neboť Václav Klaus a Miloš Zeman tvoří jednu mocenskou skupinu, která spolu drží léta pohromadě.“

Podle něj se nyní jasně ukazuje, že Klaus se Zemanem mají společný zájem, který je spojuje v okamžiku nouze. "Stejně jako je spojoval v dobách opoziční smlouvy. Součástí tohoto paktu je i nedávná masivní amnestie," řekl prezidentský kandidát s tím, že v prezidentské volbě jde tak o víc - o budoucí podobu české politiky. Oběma, tedy Klausovi a Zemanovi, jde tak jen a jen o moc, které jsou schopni podřídit cokoliv.

Zemanův volební tým pak na tato slova reagoval prohlášením. „Důrazně odmítáme dnešní slova Karla Schwarzenberga, kdy označil současného prezidenta ČR Václava Klause a prezidentského kandidáta Miloše Zemana za " jednu mocenskou skupinu".

Vždyť za ním stojí nejen Kalousek, ale i Bakala a Háva

Podle týmu to je poměrně troufalý výrok od člověka, který je úzce spjat se současným ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který je jeho místopředsedou v politické straně TOP 09. „A který v podstatě celé jednání pana Schwarzenberga, za zády s podnikateli Bakalou a Hávou, řídí,“ připomněl tým, podle něhož je až směšný Schwarzenbergův výrok o tom, že "je spojuje i nedávná amnestie."

„Byl to právě Miloš Zeman, který vyhlášenou amnestii ostře odsoudil mezi prvními. Na rozdíl od pana Schwarzenberga, který s amnestií na počátku souhlasil, a až poté, když viděl, jaká nevole se mezi občany zvedla a že by to mohlo ohrozit jeho prezidentskou kandidaturu, obrátil. Dokonce ve čtvrtek odešel z jednání Poslanecké sněmovny, kde měl svoji spoluúčast na amnestii jako první místopředseda vlády vysvětlovat,“ je uvedeno také v reakci Zemanova týmu.

Klaus se podle nich pouze vyjádřil ke Schwarzenbergovu názoru na Benešovy dekrety, což může každý svobodně učinit. Zřejmě (Klaus) cítí, stejně jako jiní občané ČR, že smýšlení současného ministra zahraničí skutečně ohrožuje bezpečnost a suverenitu naší země,“ zdůraznil přitom.

Tým Miloše Zemana se přitom podivil i nad tím, jakým způsobem Schwarzenberg poupravuje svá slova, přičemž odvádí pozornost od něčeho jiného.

„Karel Schwarzenberg se v pátečním duelu na Primě například vyjádřil k nacistické minulosti otce jeho manželky. Zlehčujícím tónem a úsměvem řekl, že ´někdo má problémy s tchyní, někdo s tchánem´. Cíleně však zamlčel, že i jeho rodiče měli kolem sebe samé nacisty a že dokonce v rodovém sídle, kde pobývá jeho manželka Therese, dosud visí obrazy s hákovými kříži a hajlujícími lidmi," uzavřel tým Zemana a odkázal na dnešní článek na freeglobe.cz.

Advokátka a bývalá politička Hana Marvanová pro ParlamentníListy.cz pak nejenom připomněla propojení mezi Klausem a Zemanem z doby opoziční smlouvy, ale přidala i pár postřehů navíc.

Dluhy jsme pak zaplatili my všichni

"Zatím jsem brala Václava Klause jako politického nebo názorového oponenta, který má na věc jen jiný názor než já. Ovšem to, co provedl s onou novoroční amnestií...to jsem si nikdy nedovedla představit, že by demokratický politik mohl udělat. Nemá to obdoby v žádné jiné demokratické a civilizované zemi omilostnit v takovém masivním rozměru závažné hospodářské miliardové podvody,“ uvedla napřed rozčileně Marvanová.

Dle jejích slov je zcela jasné a zřejmé, že Václav Klaus v této kampani podpořil právě Zemana. „Víte, když jsem připomněla onu opoziční smlouvu, tak musím připomenout, že její součástí byly i obchodní dohody. Například dohoda o převzetí špatných úvěrů z bank do Konsolidační banky. Tyto dluhy jsme pak zaplatili my všichni, ale ty kauzy se vůbec nevyšetřovaly. Nebyli postiženi viníci, nebylo rozkryto, kdo ty banky vytuneloval. Těch afér kolem opoziční smlouvy tak bylo velké množství. V pozadí oněch věcí byl navíc Miroslav Šlouf, který ale pomáhal při zvolení Václava Klause na Hrad už v roce 2008,“ rozpovídala se dále Marvanová.

„Nemyslím si proto, že když Karel Schwarzenberg upozorní na ty dva, tedy Václava Klause a Miloše Zemana a také na opoziční smlouvu, že je to nějaká ´podpásovka´, chyba. Je to podle mého soudu docela korektní připomenutí, a navíc legitimní,“ myslí si Marvanová a tak následnou reakci Schwarzenberga nevidí jako problém.

Marvanová vyjmenovala vroubky, které u ní má Zeman

„Taky mne vytočilo, když Miloš Zeman řekl v sobotním Právu, že kromě pana Jakla a Hájka nemá důvod měnit spolupracovníky Václava Klause na Hradě. Přece připravovali tu amnestii různí lidé z Hradu a Miloš Zeman teď tvrdí, že si tam ty lidi nechá!,“ vypočetla další vroubek Zemanovi.

Podle jejích slov Zeman s Klausem říkali v letech 1998 až 2002 opoziční smlouvě „stabilní politické prostředí“. „Ale součástí těch dohod nebyla jenom podpora menšinové vlády. Tehdy bylo v plánu hlavně schválení volebního zákona, který třeba vyřadí konkurenci z možnosti dostat se do parlamentu. Na tomto ústavním zákonu mimochodem pracoval i Zdeněk Koudelka, který je nyní dáván do souvislosti s amnestií. Ústavní soud ale toto, tedy návrhy na volební zákon, nakonec zrušil jako protiústavní a omezující politickou soutěž,“ řekla dále Marvanová.

„Opoziční smlouva vedla k provázání politických stran napříč a pokud dojde k tomu, že se politické strany provážou napříč a vlastně se nekontroluje koalice a opozice, tak to vytváří obrovský prostor pro korupci. Je důležité, aby na jedné straně byla vláda a na straně druhé opozice, která s ní není spojená. Jakmile se spojí vláda a opozice takovýmto způsobem, tak se likviduje demokratická pojistka v podobě nezávislé  a tvrdé kontroly a pak dochází ke korupci. Pro demokracii je vždy klíčové, aby vláda, která je u moci, mohla i padnout. No a pokud je tady dohoda, že ta vláda nepadne, ať udělá, co udělá, a v pozadí je dohoda o obsazování křesel v různých dozorčích radách - například Konsolidační agentuře - tak je to korupce vložená do základů politického systému,“ popsala nakonec negace opoziční smlouvy Marvanová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…