Měl prý zničit ministra. Vondra na něho ukázal a on teď promluvil o špíně

03.12.2012 20:15

Odcházející ministr obrany Alexandr Vondra zatížen vlastní špínou se nyní snaží špinit i ostatní. Tak se brání bývalý novinář a někdejší poradce exministra obrany Martina Bartáka David Hluštík. Má prý pochybnosti, jestli je Vondra zcela zdráv.

Měl prý zničit ministra. Vondra na něho ukázal a on teď promluvil o špíně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uložení tanku se účastnil i ministr obrany Alexandr Vondra a peruánská velvyslankyně Marita Landaveri

„Chápu, že se panu Vondrovi opouští Ministerstvo obrany těžce, navíc když je zatížen vlastní špínou. Myslím tím kauzy jako ProMoPro. Nicméně mě mrzí, že se nyní snaží házet tu špínu i na ostatní lidi,“ postěžoval si bývalý novinář a poradce Martina Bartáka David Hluštík v reakci na tvrzení odcházejícího ministra obrany v rozhovoru pro Lidové noviny.

Diskreditace vybraného

Rezignaci na post ministra obrany vysvětlil Alexandr Vondra tím, že ztratil důvěru voličů. To se projevilo v senátních volbách, v nichž křeslo obhájit nedokázal. Šel do nich se zátěží kauzy ProMoPro, která ho začala oslabovat už po necelém půlroce v čele resortu.

Ve zmíněném rozhovoru upozornil Vondra na lidi, kteří zásobovali média informacemi, jež ho měly poškodit. „To někde sedí pár bývalých novinářů, kteří už v novinách z nějakých důvodů dávno nejsou, můžou se jmenovat David Hluštík a podobně, někde v Praze mají kancelář, k dispozici rozpočet, nevím od koho, a na plný úvazek diskreditují vybraného člověka,“ sdělil. Ostatně Hluštík dříve pracoval v Právu, Blesku a Lidových novinách a posléze se stal mediálním poradcem exministra obrany Martina Bartáka, jemuž Vondrovy kroky na ministerstvu ostatně nijak neprospěly.

Pochyby o zdraví

„S panem Vondrou nemám osobně nic společného a považuji jeho výroky za nesmysl. Ne, že bychom se historicky neznali. Nevím ale, proč si usmyslel, že jsem zrovna já ten zlý. Poté, co jsem si to přečetl, tak mám vážné pochybnosti o tom, jestli je ministr Vondra úplně zdráv,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hluštík.

Pro Lidové noviny nicméně Vondra také naznačil, že se v Ústí a Chomutově na některých adresách po jeho rezignační tiskovce otvíralo šampaňské. Měl na mysli adresy tamních mocných mužů Patrika Oulického a Alexandra Nováka. „Samozřejmě jde o lidi navázané na Oulického a Nováka. Já jsem do Senátu neprošel, ale měl jsem alespoň 17,5 procenta na Litoměřicku v těžce venkovském kraji. A kolik máme v Chomutově a v Ústí v krajských volbách? Pět, maximálně deset procent,“ zmínil Vondra a doplnil, že by tamní vlivní občanští demokraté měli z volebního neúspěchu neprodleně vyvodit důsledky.

Chvála armády

Ostatně od mnoha specialistů na obranu sklidil odcházející ministr slova chvály. Jeho odchodu zalitovali jak prezident Václav Klaus, tak i premiér Petr Nečas. Pochválili jej však i senátor SPOZ Vladimír Dryml či stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček. Vondra opouští resort obrany po dvou a půl letech v jeho čele. Jeho rezignace se vztahuje k 7. prosinci, tedy připadá na pátek.

„Chtěl bych tímto poděkovat svému týmu na ministerstvu, svým kolegům z vlády, všem, kdo mou práci sledovali a fandili jí. V neposlední řadě také všem vojákům. V roce 2009 hospodařilo Ministerstvo obrany s 58 miliardami, dnes jeho rozpočet činí 42 miliard. Přesto armáda dostála všem svým úkolům a závazkům. Vojáci i v nelehkých podmínkách plnili vzorně své poslání, s obrovským nasazením, ať už v Afghánistánu nebo tady doma. Byla to pro mě obrovská radost s nimi spolupracovat a nikdy na to nezapomenu,“ dodal Vondra ve vyjádření k rezignaci na funkci ministra obrany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…