Ministryně Hanáková přijela... A slibovala

10.10.2012 11:43

Symbolicky v týdnu, kdy si celý svět připomínal padesáté výročí zrození Jamese Bonda, přistála ministryně kultury Alena Hanáková v Karlových Varech. Vždy, když lázeňské město navštíví, nezůstane nic dlužná své pověsti. Hodná, plachá, milá, perlí svým neopakovatelným způsobem a v duchu zásady slibem neurazíš.

Ministryně Hanáková přijela... A slibovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Při dubnové návštěvě Varů uspořádala tiskovou konferenci v Císařských lázních, které trestuhodně chátrají již několik let, především vinou nejrůznějších politických machinací.  Učinila totéž, co její předchůdci, prohlédla si  unikátní historickou, památkově chráněnou budovu, a s bezelstností sobě vlastní řekla přítomným novinářům: „Dodržím tu linii všech předešlých ministrů, kteří stáli na schodech jako James Bond těchto Císařských lázní. Já se budu moc snažit a budu si přát, aby Císařské lázně získaly od státu peníze.“

Hřebík do rakve

Hanáková se na jaře zapřisáhla, že peníze by mohly dorazit již v červnu. A jak to dopadlo? Kraj přes příslib ministryně dotaci z Ministerstva kultury nezískal.  Hejtman Josef Novotný (ČSSD) prozradil, že žádost o mnohamilionovou dotaci skončila pod čarou. Nejenže nakonec z ministerstva nedorazilo nic, ale krajský úřad, který budovu Císařských Lázní dosti nerad vlastní, ještě bude muset vrátit dotaci 1,1 milionů korun na opravu střechy a to kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách.

Stojí za to také připomenout, že kraj není z vlastnictví budovy nijak nadšen a další kouli na noze  získal za  podivných okolností od města Karlovy Vary. Hejtman Novotný se vůbec netají tím, že by objekt, vyžadující stomilionové náklady na generální opravu, městu klidně vrátil.

Kauzu Císařských lázní dlouhodobě kritizují i opoziční zastupitelé:  „Císařské lázně jsou důkazem neschopnosti krajských i karlovarských politiků  postarat se o jeden z nejvzácnějších památkových objektů v regionu. Kraj s městem  si jej předávají jako horký brambor, projekt na jejich obnovu je bez nápadu, bez budoucnosti a za cenu degradace historické budovy. Peníze na opravu nikdo  neumí sehnat, protože se kraj a město spoléhají jeden na druhého a nikdo k této  budově nemá vztah. Machinace s evropskými fondy, které provádí vedení kraje  a následné pokuty  jsou hřebíkem do rakve, nejen pro Císařské lázně.“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Otmar Homolka (O co jim jde?!).

Kauza Kyselka - úřady selhaly

Podobně jako předchozí ministři kultury, stojící na schodech v Císařských lázních coby James Bond, Hanáková proklamuje i nutnost záchrany lázní Kyselka. Podle nejnovějšího zjištění zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové však stále nedošlo k žádné nápravě a aktivita úřadů je trvale nedostatečná. „Úřady nevyužívají dostatečně zákonem stanovené nástroje a řadu let se pouze spoléhají na to, že vlastníci památkově chráněných budov naplní sliby a záměry, které správním orgánům předkládají. Fakticky žádné zásadní a efektivní práce a opatření, které by směřovaly ke skutečné záchraně památkově chráněných budov, dosud nebyly provedeny,“ hodnotí situaci Seitlová.

Další fiasko?

Jako by fiasko s dotacemi na Císařské lázně  a tristní stav lázní Kyselky nestačily,  ministryně Hanáková učinila další slib. Při své návštěvě Karlových Varů tento týden neváhala podpořit  opravy  tzv. Alžbětiných lázní, jediné lázeňské budovy, která z šesti objektů tohoto typu městu zbyla. Podle jejího názoru  je  ale  třeba projekt pečlivě připravit. „Budova Alžbětiných lázní si to zaslouží," řekla  novinářům  s tím, že bude kroky města, vedoucí k rekonstrukci, podporovat.  Rekonstrukce objektu však podle primátora Petra Kulhánka (KOA) vyžaduje 300 až 400 milionů korun.

„V případě Alžbětiných lázní jsem stejně skeptický jako u Císařských lázní. Obávám se, že půjde o další zbytečný megalomanský projekt. U obou  mělo být velmi pečlivě zváženo, jaký mají tyto objekty vlastně plnit účel a zda je reálné sehnat peníze na jejich opravy. Do opravy Lázní I město přes náš protest investovalo sto milionů a výsledek je žalostný,“ dodává Homolka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…