Místopředsedkyně LIDEM o ženách v politice: Tolik se nepředvádějí, jsou za nimi spíš činy

25.03.2013 20:39

Společnost s vyrovnaným zastoupením žen a mužů ve veřejném životě Fórum 50% hledá v rámci soutěže nadějnou političku. Musí mít praxi z komunální či krajské politiky. Podle komunistické poslankyně Soni Markové je to dobře, neboť žen je v politice stále málo.

Místopředsedkyně LIDEM o ženách v politice: Tolik se nepředvádějí, jsou za nimi spíš činy
Foto: LIDEM
Popisek: Dagmar Navrátilová

„KSČM má největší počet žen v politice, a to ani na to nemáme kvóty, podobně jako ČSSD,“ směje se pak Marková spolu s kolegyní Kateřinou Konečnou.

ČSSD na svém nedávném sjezdu jen velmi obtížně hledala do postu stranického místopředsedy ženu. Až při čtvrté volbě se jí stala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Byla to ale fuška....

Komunistické poslankyně se ale tomu tak trochu smějí. „KSČM má nejvíce žen v Poslanecké sněmovně a ostatní politické strany by se tak mohly od nás učit. A to ani nemusíme mít kvóty, podobně jako je tomu u ČSSD,“ uvedly pro ParlamentníListy.cz v této souvislosti poslankyně KSČM Kateřina Konečná a Soňa Marková.

„Jelikož loni KSČM soutěž Strana otevřená ženám pořádanou také Fórem 50% vyhrála, tak je jasné, že z parlamentních stran jsme na tom nejlépe. My určitou formu kvót uplatňujeme ve formě doporučení při sestavování kandidátních listin ´žena do třetího místa´. Proto se nám tak podařilo při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 vytvořit největší zastoupení žen v poslaneckém klubu. Jako jediní navíc dosahujeme paritní hranice 40 procent žen. Pokud bychom to měli brát podle těchto ukazatelů, tak je na tom samozřejmě KSČM nejlépe z parlamentních politických stran,“ upřesnila Marková.

Právě ona ale se společností Fórum 50 % hodně spolupracuje a o soutěži „Hledá se nadějná politička“ prý tak moc dobře ví.

Česko je na chvostu

„Já s organizací Fórum 50 % spolupracuji dlouhodobě, pomáhám jim třeba s kontakty na Poslaneckou sněmovnu, ve spolupráci s nimi pak Komise pro rovné příležitosti – kde jsem byla v minulém období předsedkyní – pořádala seminář v Poslanecké sněmovně. Já myslím, že jakákoliv akce tohoto druhu přispívá především k tomu, abychom tato témata vnesli do veřejnosti, aby byla diskutována. Totiž otevřít veřejný prostor a rozhodovací procesy pro ženy je velice důležité, neboť Česká republika je v těchto otázkách na tom velmi špatně - v rámci Evropské unie jsme spíše na chvostu,“ zmínila dále Marková.

„Zatímco u ČSSD jsou to s kvótami pro ženy zbytečné mediální hrátky, KSČM se tyto věci snaží zbytečně nemedializovat. U nás má každá žena dveře otevřené. Ne, že bychom přímo preferovali ženu, ale pokud je schopná a nadějná, tak to u nás nemá těžké. Koneckonců máme také místopředsedkyni v řízení strany a nemusíme mít na to kvóty, jako třeba ČSSD. Sociální demokraté mají plnou pusu hájení práv ženy, ale potom si ji na sjezdu nejsou ani schopni zvolit. Paní Alena Gajdůšková byla přece zvolena až ve čtvrtém kole...Jsou to u nich zbytečné mediální hrátky,“ poznamenala Konečná.

Další "rudá" poslankyně Zuzka Bebarová - Rujbrová sice také fandí tomu, aby šly do politiky nové ženy, ovšem na druhou stranu pro ParlamentníListy.cz přiznala, že ona sama nějaké protěžování žen, anebo přímo „kvóty pro ženy“, zrovna nemusí.

„Ženám je ale třeba pomoci. On i ten systém soutěže, ona podmínka, že politička, která se přihlásí, by za sebou měla mít i kus práce v komunální či krajské politice, je dobře. Jenže i na post komunální političky se nikdo nedostává jen tak – musí se účastnit také stranického života. A to je právě ono, kdy mladá žena právě na tohle mnohdy čas nemá. Je do jisté míry handicapovaná, že nemůže splnit předpoklady, které na ni většina stran klade: připravuje se profesně, chce založit rodinu, a tato společnost jí to příliš neusnadňuje. Proto většinou doba, kdy se může aktivně zapojit do politiky, je doba, kdy její děti už poněkud odrostou, a to je na start - alespoň do té nejvyšší politiky – dost pozdě,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Bebarová – Rujbrová.

Navrátilová: Oni jsou ti muži více exhibicionisté

To přiznává i místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová. „Proč v politice moc ženy nejsou? Podle mne je to spíše tím, že nejsou takové exhibicionistky jako řada mužů. U mužů – politiků, vnímám často jejich vystoupení před médii právě jako exhibicionistické. Nechci ale, aby toto označení vyznívalo nějak feministicky, ovšem za ženami je také mnohdy mnoho práce vidět, ale nemají to ve slovech, ale více v činech. Kolikrát je navíc práce v politice na úkor rodiny, nebudeme si zastírat, že tomu tak není. Proto to mají v tomto pánové určitě jednodušší,“ řekla Navrátilová ParlamentnímListům.cz.

Prý i ona do e-mailu dostala výzvu k této soutěži, ale protože již v té nejvyšší politice působí dlouho, tak je toho názoru, že se jí soutěž už netýká. „Této soutěži ovšem fandím. Myslím si, že je relativně málo žen v politice, ani já ale rozhodně nejsem zastáncem nějakých kvót - myslím si, že žena, která má zájem o politiku, tak se může prosadit i mimo nějaké kvóty. Proto i mne přijde úsměvné, že předsednictvo ČSSD musí mít jednu ženu ve vedení strany,“ dodala.

Fórum 50 % na svých webových stránkách uvádí, že cílem soutěže Hledá se nadějná politička je „upozornit na politické talentky a na politickou práci žen na místní a regionální úrovni“. Tomu se ale trošku podivuje místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Prezentace žen – manažerek se dělá často, ale co je to politický talent?“ otázal se.

„Holky z plakátu jako byly kdysi ´véčkařky´ jsou spíše marketing. Politický úspěch je ale o něčem jiném. Jinak ovšem držím kolegyním palce, mohlo by jich být v politice skutečně víc. My v KSČM ale máme vyšší procenta žen na všech úrovních politiky i bez kvotace,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Poprvé se soutěž „Hledá se nadějná politička“ konala před pěti lety. Tehdy se do ní přihlásila například tehdejší zastupitelka pro Prahu 1, dnes místopředsedkyně vlády, Karolína Peake a nynější šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Protože se ale v roce 2008 porota neshodla na jediné nejlepší mladé političce, vítězkami se staly hned tři ženy: zmiňovaná Kateřina Klasnová, komunální zastupitelka ve Šternberku Monika Mackoviková a vyškovská zastupitelka Lenka Obořilová.

Kdo by se ale měl nyní rozhodně přihlásit, nebo-li která žena by se mohla stát onou nadějnou tváří české politiky?

Konečná ví, která by soutěž ozdobila

"Mně z toho Fóra 50 % přišel také informační e-mail, že se tato akce koná. Přiznám se, že jsem i přemýšlela, koho bych mohla doporučit, a určitě mne napadaly ženy, které znám ze svého okolí a jsou skvělé komunální političky. Třeba krajská zastupitelka Jitka Hanusová, která je zároveň místostarostkou města Albrechtice. Ona je aktivní v mnoha ohledech, dělá třeba předsedkyni školského výboru na kraji. Určitě bych také doporučila místostarostku z Nového Jičína, která svou funkci nebere jen jako práci, ale i jako poslání a pomáhá přitom i různým spolkům,“ naznačila Konečná.

Slavnostní vyhlášení soutěže se bude konat spolu s vyhlášením výsledků 6. ročníku soutěže Strana otevřená ženám 14. května 2013 od 19.00 v Divadle Kampa. Vítězky soutěže, které vybere odborná porota, získají věcné ceny, propagaci v médiích a podle Fóra 50% i další impuls ke svému profesnímu růstu.

Porota? Prý z akademické sféry

„Vítězky bude vybírat čtyřčlenná porota, v níž budou ženy a muži napůl. Jména zatím neřeknu, neboť jejich účast ještě není potvrzená....jsou ale většinou z akademické sféry,“ prozradila ParlamentnímListům.cz zástupkyně ředitelky Fóra 50 % Halka Jaklová.

„Političky se ale musí hlásit samy, neboť musí vyplnit dotazník, který je formou rozhovoru a to za ně nikdo udělat nemůže. Rozhovor se týká názorů na politickou práci, apod. Nějaký známý politik je ale třeba na tuto akci upozornit může,“ dodala Jaklová, která pak s úsměvem nevyloučila, že by se třeba mezi nadějnými političkami mohla objevit i nějaká členka KSČM.

„Pokud se někdo z KSČM přihlásí, ať se přihlásí. Ovšem bude na porotě, aby ona posoudila práci oné ženy,“ doplnila Jaklová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…