Nečas zpevňuje vládu. Vydrží do švestek?

08.11.2012 13:18 | Zprávy

Sám sebe popírající premiér vládne pomocí volně poletujících radikálů. Paradoxně má však koalice silnější pozici než před stranickou rebelií v ODS, i když podporu bude muset shánět případ od případu. Petr Nečas se pokusí uchlácholit spolustraníky změnou politiky směrem doprava a veřejnost tím, že v nepopulárním kabinetu provede několik změn.

Nečas zpevňuje vládu. Vydrží do švestek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Petr Nečas se do historie zapíše jako premiér, který mnohokrát popřel to, co chvíli předtím svatosvatě sliboval, nebo čím se zaštiťoval. V živé paměti jsou jeho slova, že bude vládnout jen s pomocí tří poslaneckých klubů, což ovšem říkal, když věřil, že Karolína Peake uloupne z Věcí veřejných alespoň desítku zákonodárců potřebnou pro založení klubu. Když to nevyšlo, byla i „neklubová“ osmička nikým nevolené strany LIDEM k vládnutí dobrá.

Když se drolil poslanecký klub ODS, jenž přišel o Michala Doktora a Pavla Béma, bušil se premiér v prsa, že rozhodně nebude vládnout s „radikály volně poletujícími sněmovnou“. Středeční hlasování o daňovém balíčku a poté o penzijní reformě ale ukázaly, jak moc je nakonec vděčný za ty před pár měsíci vysmívané radikály. Vždyť v prvním případě se k ODS, TOP 09 a LIDEM přidali nezařazení poslanci Milan Šťovíček a Josef Dobeš, ve druhém nahradili Dobeše nezařazení Pavel Bém a Michal Doktor.

Vláda je slepencem čistě mocenských a finančních zájmů

„V každém případě je vládnoucí klika nepříjemným slepencem čistě mocenských a finančních zájmů. Její setrvání u moci bude hodně záviset i na tom, zda se občané nechají jaksi uondat nebývalou ubohostí svých politických ´elit´, snažících se zhusta o to, aby nenastaly předčasné volby. Byly by pro ně nejspíš katastrofou, po nichž by se nová, pravděpodobně levicová garnitura mohla snažit zavděčit lidu nějakou obdobou akce ´čisté ruce´,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog a historik Pavel Kopecký.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…