Nehorázně nadržoval překupníkům, říkají o muži z ministerstva. Ten si koupil pěkný byt

25.07.2012 9:14

Michael Kuna, bývalý šéf odboru evropských fondů na ministerstvu zdravotnictví si před dvěma lety koupil byt na pražském Smíchově za osm milionů korun. Odkud na něj vzal peníze, nechce vysvětlit.

Nehorázně nadržoval překupníkům, říkají o muži z ministerstva. Ten si koupil pěkný byt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Na Kunovo jméno přišly Lidové noviny při zjišťování majetkových poměrů osob, které mají nebo měli na starosti finance ve zdravotnictví. A byl to právě Kuna, kdo roky seděl na místě ředitele odboru evropských fondů ministerstva zdravotnictví, kde se rozdělovaly miliardy na nové přístroje do českých nemocnic.

Když měl připomínky, nedostal dokumentaci

"Ceny přístrojů byly nehorázné, vždy jsem k tomu měl připomínky," tvrdí jeden z Kunových konzultantů Vladimír Bičík. Zakázky byly podle něj ušity na míru velkým společnostem, které přístroje jen přeprodávají. Konkrétně jmenoval firmy Puro-klima nebo Hospimed. Jde shodou okolností o firmy, které nyní figurují v korupční kauze Davida Ratha.

"Když jsem ceny rozporoval, dopadlo to tak, že ředitel odboru zakázal úředníkům, aby mi dávali celou dokumentaci, abych do toho nešťoural," vzpomíná Bičík, jak to chodilo za Kunova úřadu.

Dnes se o zakázky jmenovaných firem zajímá policie. Pro podezření z korupce už byl obviněn manažer firmy Puro-klima, vyšetřování hrozí také jednateli firmy Hospimed Jindřichu Řehákovi. Oběma údajně pomohly k zakázkám ve středočeských nemocnicích úplatky. A policie prověřuje i nákupy dalších nemocnic.

Odkud vzal peníze, Kuna tají

Právě v době, kdy se do nemocnic investovaly miliardy, si Michael Kuna pořídil čtyřpokojový luxusně vybavený byt na Smíchově. Když si ho před dvěma lety pořizoval, nepotřeboval ani půjčku, zaplatil v hotovosti. Jisté podle LN je, že z platu na ministerstvu si na něj naspořit nemohl a z podnikání peníze také nepocházejí. Podle expertů mu na byt nemohly vydělat ani příjmy z pronájmu polí a lesů u Domažlic, které vlastní spolu se svým bratrem.

Sám Kuna odmítá původ peněz uvést. Poslední měsíc prý nezvedal telefon, neodpovídal na e-mailové dotazy deníku a nereagoval ani na vzkaz předaný po rodičích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…