Nemáme zábrany, psala na web zoufalá Praha 5. Dorazily až večer

03.06.2013 21:09

Současné vedení Prahy, které zastupuje po odvolání Bohuslava Svobody (ODS) z pozice primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), mělo podle místostarosty Prahy 5 Petra Lachnita (ČSSD) reagovat na stoupající hladinu řeky Vltavy rychleji. Ačkoliv to dnes vypadalo, že se Smíchov stěn proti povodním od magistrátu vůbec nedočká, teď už by mělo být vše jinak.

Nemáme zábrany, psala na web zoufalá Praha 5. Dorazily až večer
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

„Pracovníci z řad zaměstnanců Úřadu MČ Praha 5 a dobrovolníků stále naprázdno čekají pod Železničním mostem na slíbenou dodávku protipovodňových stěn, které Praze 5 přislíbil Magistrát hl. m. Prahy. Ke slíbené dodávce ale DOSUD NEDOŠLO! Protipovodňové zábrany měly pomoci v nejohroženější oblasti Smíchova. V okolí Železničního mostu měl být umístěn dostatečný počet kusů povodňových stěn, které by měly pokrýt celou oblast okolí levého břehu Vltavy,“ hlásaly dnes webové stránky Prahy 5.

Lachnit: Magistrát měl rychleji reagovat na vývoj situace

Podle slov místostarosty této městské části Petra Lachnita se však situace změnila. „V tuto chvíli je vybudována zábrana u podjezdu u Palackého mostu. Máme příslib, že další zábrany budou dovezeny mezi 20:30 a 20:45. Stávající hasiče doplní armáda a pak započne montáž zábran. Můj osobní názor je, že magistrát měl rychleji reagovat na vývoj situace s vodou. Ačkoliv magistrát postupuje podle schváleného protipovodňového plánu, nemusí to přinést kýžený výsledek,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Lachnit s tím, že však předpokládá, že zábrany budou na místě včas.

Přípravu na povodně jsme nezanedbali, tvrdí vedení města

Pražský magistrát je kritizován mnohými za údajně nedostatečná opatření při povodních a pozdní instalaci protipovodňových zábran. Vedení Prahy ale nesouhlasí s tim, že by přípravu na povodně nějakým způsobem zanedbalo. „Stavět zábrany jsme začali podle plánu a předpovědi meteorologů. Voda ale stoupá rychleji, než se vůbec předpokládalo," tvrdí radní Jiří Vávra (TOP 09).

Praha je podle informací ČTK nyní díky protipovodňovým bariérám připravena na průtok 3700 metrů krychlových/s. Do rána se postaví další tak, aby odolala stoleté vodě, tedy přes 4000 metrů krychlových/s. Při katastrofální povodni v roce 2002 byl maximální průtok Vltavy v hlavním městě přes 5000 metrů krychlových za sekundu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…