Němcová to prý bude mít u Zemana těžké. Prezident nezapomíná

22.06.2013 17:11

V partii na vyřešení vládní krize je na tahu prezident Zeman. Na zámku v Lánech již mluvil se zástupci ODS a TOP 09. Na sobotu si pozval vedení KSČM a ČSSD, v neděli dorazí do Lán Věci veřejné. Miroslava Němcová (ODS) zatím nemá premiérské křeslo vůbec jisté. Je dobře známo, že její vztah s Milošem Zemanem nikdy nebyl růžový.

Němcová to prý bude mít u Zemana těžké. Prezident nezapomíná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Přesvědčení, že prezident není nijak nadšen jmenovat Němcovou předsedkyní vlády, vyjádřil v pátek místopředseda ČSSD Michal Hašek.

„Se znalostí politického uvažování pana prezidenta a jeho dřívějších výroků na adresu vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM si myslím, že pan prezident není nijak nadšen variantou jmenovat do čela vlády představitele, v tomto případě představitelku ODS. Nemyslím si, že to je varianta, kterou by pan prezident preferoval,“ řekl Hašek serveru Novinky.cz

Úřednická vláda by prý Zemanovi vyhovovala

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v pátek zase po jednání s prezidentem v Lánech uvedl, že na setkání s Milošem Zemanem se mluvilo i možnosti vzniku úřednické vlády.

„Samozřejmě naznačil, že by mu to vyhovovalo, ale netrval na ní zvláště,“ řekl Schwarzenberg poté, co spolu s Miroslavem Kalouskem odjížděli z lánského zámku, kde prezident jednání vede. Sám prezident republiky nebude situaci až do úterního odpoledne nijak veřejně komentovat.

Dosud tak zůstávají otazníky i nad jmenováním dosavadní šéfky sněmovny Miroslavy Němcové premiérkou. Je dobře známé, že se Němcová se Zemanem nikdy příliš „nemuseli“.

Němcová nedostala pozvání

Stačí si připomenout situaci a vyjádření z počátku letošního roku. Poté, co Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby, navštěvovali ho v jeho kanceláři v Loretánské ulici na Hradčanech vrcholní politici.

U Zemana si tehdy významní politici podávali dveře. Vedle premiéra Petra Nečase byl pozván šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jeho místopředseda Michal Hašek, předseda Senátu Milan Štěch, místopředseda horní komory Zdeněk Škromach a řada dalších.

Němcová coby předsedkyně Poslanecké sněmovny však tehdy mezi pozvanými nebyla. A v reakci pro média pak tyto schůzky politiků se zvoleným prezidentem tvrdě zkritizovala. „Pan Miloš Zeman mě nepožádal o schůzku. Bude-li potřebovat se mnou mluvit, jistě se můžeme v mé sněmovní kanceláři setkat,“ odmítla tehdy zvyklost jiných politiků, kteří za Zemanem přijeli do jeho kanceláře v Loretánské ulici na Hradčanech.

Nedůstojná a neprofesionální hysterie

„Hysterie mediálního zájmu kolem jeho osoby je směšná a vzhledem k tomu, že dosud nesložil slib a nemůže se tedy zatím ujmout svého úřadu, je to i neprofesionální a nedůstojné,“ kritizovala dále Miroslava Němcová v polovině letošního února.

Kandidátka současné koalice na premiérku si příležitost pro kritiku nenechala ujít ani nyní, když se hraje o její budoucnost. V rozhovoru pro sobotní deník Blesk se pustila do Zemanovy dcery Kateřiny. „Slečně je teprve devatenáct, takže je potřeba ji brát s rezervou. Je živelná, akční a hlavně je to dcera svého otce! Jen to trochu přehání ve vyjadřování k politice. Politika se nemá dělat přes Facebook a ze školní lavice,“ řekla Němcová Blesku.

Prezident si to dobře pamatuje

Už si ovšem nezjistila, že údajné vyjádření Kateřiny Zemanové k politické situaci bylo fiktivní a zveřejněno na facebookovém profilu, který je sice nazván jako oficiální, ale Hrad to odmítl a distancoval se od něj.

A prezident Miloš Zeman si prý dobře pamatuje, kdo se k němu jak dříve choval. Potvrzuje to důvěryhodný zdroj redakce ParlamentníchListů.cz, který je dobře obeznámen se situací na Hradě. „Miloš Zeman nezapomíná a tyto věci si velmi dobře pamatuje,“ řekl zdroj na otázku, zda se může vztah těchto dvou politiků projevit v současné situaci.

Je proto otázkou, zda se to vedle dalších souvislostí projeví v rozvažování, zda Němcovou prezident Zeman jmenuje či nejmenuje předsedkyní vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…