Nezaměstnaní zamířili na Prahu kvůli inauguraci. Byli jsme u toho

08.03.2013 9:06

REPORTÁŽ Desítky nejen důchodců, ale i studentů, zaměstnaných i lidí bez práce, kteří sympatizují se SPOZ si dnes ráno přivstali, aby v šest ráno už stáli na autobusovém nádraží v Chomutově. I nezaměstnaným prý za to stojí podpořit program zemanovců a jejich prezidenta v den inaugurace. Druhý severočeský autobus, který už je v době vydání článku v hlavním městě, nabíral lidi na Teplicku.

Nezaměstnaní zamířili na Prahu kvůli inauguraci. Byli jsme u toho
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Zemanovci jedou z Chomutova do Prahy na inauguraci prezidenta

Ještě byla tma a na autobusovém nádraží v Chomutově naproti stanovišti číslo 1 už stál připravený autobus. Není nijak výrazně označený politickými nápisy a logy, ale ti, kteří k němu míří, vědí, oč jde. Odtud se dnes jede na podporu Miloše Zemana do Prahy. „Mám s sebou i svačinu,“ chlubí se jeden z přítomných a několik dalších přisvědčuje, že jsou stejně dobře „vybaveni“. Z rozhovorů vyplývá, že dost sympatizantů, kteří doplňují přímo členy zemanovců, jsou nezaměstnaní lidé, kteří věří v lepší zítřky. V 6:15 odjezd – autobus je zcela plný.

Lidé si kvůli prezidentovi měnili šichty

Jako poslední dorazil Petr Souček, nový šéf krajského výboru zemanovců v Ústeckém kraji, který bydlí v Chomutově. „Několik zájemců bylo i z Mostu a Litvínova, ale tam nezajíždíme,“ dementoval údaje, které zveřejnil tento týden Deník, že autobus pojede i přes sousední statutární město. „Já jsem si hodně přivstal a přijel jsem sem z Mostu a přehodil jsem si kvůli tomuhle výletu dokonce šichtu,“ hlásí se jeden z mužů.

„My všichni ze SPOZ se živíme prací a nemáme aparát jako jiné strany. Přesto si myslím, že rozjezd strany nebyl nevýrazný,“ odpovídá Petr Souček na to, jak se dnes cítí, když subjekt, v jehož je vedení, nepředvedl v předešlých volbách žádné zázraky a teď najednou jedou svému zakladateli popřát symbolicky jako novému prezidentovi. „Nemám takový dojem, že náš výsledek ve volbách dosud nebyl výrazný. Vstupoval jsem do SPOZ v době parlamentních voleb a výsledek byl výborný - 5,5 procenta v Ústeckém kraji. Srovnám-li to s renomovanými stranami, nepovažuji to za špatný začátek,“ míní hrdě Petr Souček.

Teď se podle něj jen dobré programové úmysly SPOZ díky zvolení Miloše Zemana posunuly dál. Myslí se, že i samotný subjekt zemanovců přispěl k hlasům v prezidentských volbách. „Nedělali jsme mu ostudu, tím jsme výsledku prezidentských voleb přispěli. Výhoda také je, že program SPOZ je orientován na občany, kteří se považují za normální lidi, kteří pracují a chtějí slušně vychovávat děti. Najdou v něm řešení svých problémů. Věřím, že teď budeme víc vidět,“ říká odhodlaně.

Na Teplicku vlna nostalgie

Druhý autobus o něco později vyjížděl z druhé části kraje. Zde je výraznou osobností SPOZ mimo jiné místopředseda teplické organizace strany Josef Lébr. „Vnímáme dnešní den velmi dobře, ne jen my funkcionáři, ale i sympatizanti, je tu i řádka studentů. Je pro ně připraven program. Jde nám o to podpořit spontánně Miloše Zemana. On se samozřejmě chystá co nejdřív do jednotlivých krajů, ale teď jsme my za ním vypravili kolem dvaceti autobusů. Z jeho strany je to o tom, že chce umožnit svým skalním voličům a sympatizantům umožnit být u toho, proto je připraven i přímý přenos,“ mluví nadšeně.

Za vše může nespokojenost lidí

Před pár lety by možná někdo nevěřil, že z Malé Strany vzejde prezident a dnes za ním vypraví výletní autobusy. Josef Lébr ano. „Já tomu věřil. Já s ním navázal osobní kontakt v době, kdy se zakládalo občanské Sdružení přátele Miloše Zemana při jeho vzniku v Paláci kultury. Lidé byli a  jsou nespokojeni s politickou situací. Proto se z toho nakonec vyprofilovala politická strana. Že dnes máme prezidenta? Já tomu prostě věřil!“ vyjadřuje se angažovaně a přesvědčivě.

„Beru Miloše Zemana jako ikonu, autoritu. V podstatě mě nenapadá nikdo jiný, kdo by to mohl dělat. U ostatních kandidátů. Kteří se objevili, vždy mi na nich něco chybělo, co on má – má zkušenosti, umí jednat v politice a pohybovat se v ní stejně jako v ekonomice a podobně. Jedeme dnes do Prahy, protože můžeme jako SPOZ ukázat, na koho jsme hrdí,“ pokračuje.

Budeme ho sledovat! Slova bývalého socana

SPOZ z kraje prý bude Miloše Zemana ho sledovat, jak se ve funkci bude chovat. „Věřím, že zůstane, jaký je a jak jej vnímám. Navíc situace v republice se stále nezlepšila a my máme v programu priority a zásady snížení procentuální hranice volitelnosti, přímá volba starostů a podobně, což lidi zajímá. Tím, že je teď Miloš na Hradě, tak se o nás ví. Ví se, odkud je,“ říká ještě Josef Lébr, který věří, že se SPOZ stane parlamentní stranou. Neopomene připomenout, že s tím však nesouvisí žádné houfné a střemhlavé nabírání nových členů. „Nenabíráme za každou cenu. Přijali jsme manuál,“ podotýká.

Ještě se rozpovídá, že on sám nepotřebuje žádnou funkci. „Jsem učitel na SŠ a VŠ, mám firmu od roku 1994, autoškolu, jako hobby hraju na svatbách, jsem teplický patriot. Připravujeme se na komunál,“ dodává muž, který stejně jako jím obdivovaný Miloš Zeman původně byl členem ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…