Novinář rozzuřeně k pádu Pospíšila: Nečas dělá z lidí stádo, kterému lze nakecat vše

28.06.2012 8:52

V reakci na odvolání Jiřího Pospíšila prohlásil publicista Jan Urban v článku na svém blogu, že neslušnost provedení této věci překonala svojí nízkostí i nechutné limity české politiky.

Novinář rozzuřeně k pádu Pospíšila: Nečas dělá z lidí stádo, kterému lze nakecat vše
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

Za krajně nedůvěryhodné pak označil důvody, kterými premiér Petr Nečas vysvětlil konec Popíšilova angažmá ve vládním kabinetu. "Neexistuje nikdo, kdo by mohl alespoň na jedinou vteřinu uvěřit tvrzení, že důvodem byl údajně nezvládnutý rozpočet rezortu. Premiér a prezident si jednoduše dělají z občanů tupé stádo, jehož důvěry není třeba, a kterému je možné kdykoliv a cokoliv nakecat," píše Urban.

Účet za boj pro justiční mafii

V této souvislosti připomněl, že ministr obrany Alexandr Vondra si předchozí den řekl o více peněz z rozpočtu, "vyhrožoval" ohrožením bezpečnosti ČR a nestane se mu nic. "Jediným skutečným důvodem k odvolání ministra spravedlnosti byl jeho postupně narůstající tlak proti skupině státních zástupců a soudců, označovaných jako „justiční mafie“," říká v komentáři publicista.

"Jedinou odbornou kvalifikací této skupiny nikdy nebyl výkon práva. Na rozhodující místa české justice a státního zastupitelství je dostávalo naslouchání politickým klikám a krytí korupce jejich chráněnců. Jejich fungování stálo justici důvěru veřejnosti a daňové poplatníky desítky miliard," konstatuje autor v článku.

Ministr Pospíšil překročil mez

Urban zdůrazňuje, že Jiří Pospíšil zřejmě překročil hranice odvoláním Vlastimila Rampuly z místa vrchního státního zástupce v Praze.  Nečas s Klausem museli podle jeho slov zabránit jmenování nezávislého nástupce, který by pak mohl ohrožovat jejich zasloužilé „soudruhy“, stejně jako jejich „zasloužené“ zisky z privatizací a rozkrádání veřejných rozpočtů.

"Proto musel přijít tento puč. O nic jiného a menšího totiž nejde, než že kmotrovská parta vyrazila do protiútoku, a znovu přebírá kontrolu nad celou ODS a státem," píše Urban. "Když Petr Nečas kdysi zahajoval svůj vzestup do čela ODS i vlády, získával body právě slibováním rozhodného boje proti korupci. Dnes konečně odvolal jediného a posledního člověka v ODS, který vzal jeho tehdejší řeči vážně," končí Jan Urban svůj článek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…