O ministru Blažkovi a jeho kamarádech. Aktivista vypráví pohádku z Brna

06.08.2012 13:13

Matěj Hollan, aktivista občanského sdružení Brnění a hnutí Vraťte nám stát, přinesl na svém blogu příběh několika absolventů brněnské právnické fakulty, kteří ovládli dvě největší strany na regionální úrovni a nyní expandují do celé republiky. Přitom mezi sebou stále udržují skvělé vztahy a společně podnikají.

O ministru Blažkovi a jeho kamarádech. Aktivista vypráví pohádku z Brna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Podle jedné z urbánních legend si koncem devadesátých letech parta mladých brněnských právníků stoupla do řady, liší udělali krok dopředu a šli do ODS, sudí dozadu a ČSSD. Cíl: Ovlivňovat dvě největší české strany tak, aby to pomáhalo jejich byznysu,“ zahajuje své vyprávění bloger.

Jakkoliv je historka nejspíš vymyšlená, její závěry prý platí. V ČSSD skončil z této party Michal Hašek, první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman. Brněnské ODS zase předsedá Pavel Blažek, nejnověji ministr spravedlnosti. Tito vysocí představitelé pravice a levice spolu však nevedou vášnivě ideologické polemiky, ale dělají společný byznys. Například v roce 2001 vymysleli projekt soukromé vysoké právní školy.

To samo o sobě působí zvláštně, ale nebezpečné to podle brněnského blogera začíná být, když se k nim přidá ještě jméno spolužáka Zdeňka Koudelky, bývalého poslance za ČSSD, ale přitom skalního fandy Václava Klause a náměstka Renaty Vesecké. A třešničkou na dortu je prý angažmá Radovana Novotného, legendárního tajemníka městské části Brno- Střed, který aktuálně sedí na čtyři roky ve vězení za korupci.

Projekt brněnských soukromých práv sice nevyšel, ale partě se prý podařila řada jiných kšeftů. Koudelka dohodil Blažkovi od ministra zdravotnictví Fišera, kterému radil, zajímavou zakázku na zastupování státu v kauze Diag Human.

V Brně pak skupina ovládala řadu veřejných zakázek, přičemž do party přibrali ještě další absolventy brněnských práv- třeba Libora Šťastku, současného starostu Brna- středu.

„Pokud stojí parlamentní systém na volné soutěži politických stran, tak lidé jako Blažek, Hašek či Koudelka nedávají smysl. Představují beznázorovou amorfní hmotu, která se může kdykoliv prohodit. Jiné cíle, než pomocí stran sosat zajímavé zakázky a mít moc, u nich nelze vysledovat,“ uzavírá bloger své vyprávění.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…