ODS bude navrhovat premiérku. Z kandidátů vybrala Miroslavu Němcovou

19.06.2013 18:25

Občanští demokraté se shodli na tom, kdo by mohl být příštím premiérem. Bude to předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Koaliční partneři jsou o tomto návrhu ODS informováni. Ještě bude záležet na tom, jak se k jejímu jmenování postaví prezident Miloš Zeman. Ministr financí nominaci Němcové vítá, ale poukazuje na politickou neprofesionalitu ODS.

ODS bude navrhovat premiérku. Z kandidátů vybrala Miroslavu Němcovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Nebylo to jednoduché rozhodování. Za patnáct let, kdy jsem poslankyní, jsem dostávala podporu voličů i členů ODS. Prostě přijde v životě okamžik, kdy si musíte sečíst tu podporu, která vám byla dávána, ale musíte ji také vracet, oznámila Němcová. Příští předseda sněmovny by opět měl být z ODS a Kuba předpokládá, že nový předseda bude brzy schválen.

Nalezení nominanta je první krok, a je důležité, že ODS k tomuto jménu dospěla jednomyslně, ačkoli to v žádném případě nebylo jednoduché. Česká republika však potřebuje rychlé řešení, aby zvládala aktuální situaci v zemi. Já bych chtěla jen říci, že nebudu premiérem, ale premiérkou.

Koaliční partneři byli informováni o tom, kdo bude nominantem. První možná česká premiérka doufá, že její krok příliš nezatíží její rodinné vztahy.

Personální vyprahlost ODS

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na jedné straně oceňuje osobnost Miroslavy Němcové, ale na straně druhé upozorňuje na zásadní problém.

„Bylo by mi ctí být s paní Němcovou ve vládě. Na druhé straně kroutím hlavou nad tím, jakým způsobem vyřeší jeden problém a vyrobí druhý. Jestliže ODS nedokázala najít nikoho jiného, než třetí nejdůležitější politickou osobnost ve státě, pak to svědčí o jisté personální vyprahlosti ODS,“ podotýká Kalousek.

Zvolení nového předsedy v tajné volbě bude však poměrně složité. Zvláště s přihlédnutím k nejednotě ODS ve sněmovně. Kalousek je však připraven dále jednat, ale TOP 09 čekala spíše „dospělejší politickou úvahu" ODS podle Kalouska zřejmě není politicky zcela zralá, ale to souvisí s jejím aktuálním vnitřním stavem.

K nominaci Němcové se vyjádřila také vicepremiérka Karolína Peake ((LIDEM), která proti Němcové nic nemá, ale další krok je na prezidentovi republiky Miloši Zemanovi. I ona poukázala na to, že prakticky žádná politická strana ve dnešní sněmovně si není jistá počtem svých poslaneckých hlasů, vytváří ODS poměrně zásadní problém.

Prezident o tom opravdu nevěděl

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář potvrdil, že prezident nevěděl o nominaci předem a teď se rozhodne, jak se k možnému jmenování paní Němcové postaví. Své stanovisko prozradí pravděpodobně na úterní tiskové konferenci, tedy až po té, co absolvuje všechna domluvená jednání s politickými představiteli od pátku do pondělka.

Je to jen prodlužování agónie

Místopředseda sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek má za to, že jde jen o prodlužování agónie a dál shání 120 hlasů na rozpuštění dolní parlamentní komory. „Je to jen prodlužování agonie a nestability, a není to žádná cesta z krize, takže m takové řešení nepreferujeme. My se stále snažíme sehnat 120 poslanců k rozpuštění sněmovny,“ poznamenal Zaorálek.

Podobně to vidí i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „I kdyby ODS nominovala samotnou kněžnu Libuši, tak z toho bahna čistý pramen neudělá,“ poznamenal Kováčik, který má za to, že každý další den této vlády zemi fatálně poškozuje. Komunisté nehodlají nechat na vládě nit suchou, protože pod jejím vedením prý trpí ekonomika, což by mohl vzít v potaz i prezident Miloš Zeman.

Kateřina Klasnová z Věcí Veřejných poznamenala, že po „panu čistém přichází paní čistá.“ Pro věci veřejné to nic nemění. „My nepodpoříme staronovou vládu, i kdyby ji vedla Johanka z Arku,“ zdůrazňuje Klasnová. Znovu poukázala na to, že se možný příští kabinet opírá o přeběhlíky a zřejmě se nechystá řešit ani problémy ve státním podniku Lesy ČR, na což Věci veřejné dlouhodobě poukazují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…