ODS má znovu problém s rebely. Nikdo prý netuší, co provedou

14.11.2012 20:10

Tím, že tři rebelující zákonodárci ODS opustili Poslaneckou sněmovnu, jejich role ve straně rozhodně nekončí. Občanští demokraté teď neví, co s nimi. Budou jí škodit, nebo pomáhat?

ODS má znovu problém s rebely. Nikdo prý netuší, co provedou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř na kongresu ODS

Premiér Petr Nečas (ODS) se v úterý sešel se svými senátory. Mimo jiné s nimi řešil nadcházející úpravy koaliční smlouvy, nebo personální výměny ve vládě. Podle serveru Česká pozice se ale na jednání měla řešit i další věc. Totiž odměna pro rebely.

Odměna za zmoudření?

Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, kteří minulý týden po dlouhodobé kritice stranického vedení složili poslanecké mandáty, podle serveru zřejmě mají být nějakým způsobem „odměněni“.

Senátoři se podle serveru rozcházeli s očekáváním, že se s trojicí "nepřizpůsobivých" poslanců během několika měsíců setkají v zajímavých státních funkcích. Tluchoř, Šnajdr a Fuksa by prý mohli dostat „odměnu" za to, že zmoudřeli.

Je to blbost

Známý modrý senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera ale podobný scénář popírá. „Je to blbost, kterou někdo vyprávěl," reagoval pro ParlamentníListy.cz. Přiznal však, že se o rebelech na jednání hovořilo.

Škůdci, nebo pomahači?

„Mluvilo se jenom o tom, co budou rebelové dělat, zda budou škodit, nebo pomáhat," uvedl na pravou míru obsah jednání. "Je otázka, zda když ustoupili, nebudou teď škodit," zamýšlí se Kubera s tím, že právě o tom se na jednání senátorského klubu ODS vedly debaty. O odměnách však nikoliv.

Nečas čeká, co ukáže čas

„Ani premiér teď neví, jak se zachovají, to se teprve ukáže. Pak můžeme něco dělat," uvedl pro redakci. 

Senátor drží bobříka mlčení

Senátor Jiří Oberfalzer, který měl dle České pozice položit premiérovi dotaz ohledně odměn pro rebely, pro redakci reagoval vyhýbavě. „Jednání bylo neveřejné, víc k tomu nechci říkat."

Redakce se snažila kontaktovat i samotné rebely. Ve středu odpoledne ale ani Petr Tluchoř, ani Marek Šnajdr nezvedali telefony.

Modří rebelové opustili sněmovnu minulý týden. Nesouhlasili s vládou navrhovaným daňovým balíčkem, a tak raději složili své modré poslanecké mandáty, než aby o něm museli hlasovat. Balíček tak posléze prošel. I hlasem nového poslance, který nahradil jednoho z rebelů, Romana Pekárka. Ten byl nepravomocně odsouzený za korupci.

ODS se s problémy se svými členy potýká už delší dobu. Nejvíce to v ní vřelo před listopadovým kongresem, kdy se v nesjednocené straně začaly ozývat hlasy toužící po výměně šéfa partaje. Problémy v ODS způsobily zejména tahanice o zvyšování sazeb DPH. S těmi právě „rebelové" nesouhlasili.

Po kongresu se ale situace, zdá se, částečně zklidnila. Staronovým předsedou partaje se na něm opět stal Petr Nečas. Proti němu však na poslední chvíli kandidoval právě i jeden z rebelů, Ivan Fuksa. Nadpoloviční většina modrých hlasujících však dala zelenou stávajícímu předsedovi, nicméně i Fuksa jako kandidát na poslední chvíli získal třicetiprocentní podporu delegátů. Proto bylo za pár dní ve sněmovně přinejmenším nečekané, když odhodlaní „rebelové" složili poslanecké mandáty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…