Politici dali policii volnost a teď jim to vadí, hodnotí novinář bouři kolem Lessyho

18.07.2012 7:12

Napadení Petra Lessyho a jeho označení premiérem za politického aktivisty je podle bezpečnostního analytika České pozice Jana Schneidera jen prvním krůčkem. Nejde nejspíš o to, ovládnout policii, ale policie se začíná vysmekávat z politického vlivu.

Politici dali policii volnost a teď jim to vadí, hodnotí novinář bouři kolem Lessyho
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

"Lessy se nestal politickým aktivistou, že by vstupoval do politiky. Ta politika vstupuje jaksi na něj, je invazivní, on jí čelí," řekl Schneider v  Událostech, komentářích České televize. Policejní prezident podle něj zastává jednoznačně nepolitický názor, vyzývá policisty, aby se chovali podle zákona, podle jejich služební přísahy, na tom nic politického není.

Stejně tak dopis Petra Lessyho je naprosto neutrální, naprosto v pořádku, a to že ho vydal, svědčí o tom, že cítí, že musí čelit určitým tlakům.

Policie má být neřízenou střelou

"Má být střelou, která se chová podle balistických zákonů, neboli policie podle trestněprávního kodexu trestního řádu. Takže ona nemá být vlastně řízena, ona se má řídit zákonem a nemá podléhat jiným než gravitačním zákonům, když to tak řeknu," je přesvědčen analytik.

Nemyslí si, že by Lessy tímto odstartoval boj sám za sebe, protože se už delší dobu hovoří o jeho odchodu. Policejní prezident ale podle Schneidera má své funkční období a není důvodu, aby odstupoval. Má své období naplnit. "Tady si politici trošičku ochutnávají to, co  - možná nevědomky - udělali, že zvýšili samostatnost policie, takže teď se policie začíná samostatně chovat a vidíme, že se to některým zajídá," dodává.

Podle analytika některé vládní strany snaží ovládnout orgány činné v trestním řízení. Dle jeho slov se policie začíná dostávat do určitého systému, jak řekli v Otázkách Václava Moravce Robert Šlachta a Tomáš Martinec. "Ti naznačili, že začínají rozebírat celý systém, který vlastně z druhé strany potvrdil pan Schwarzenberg, který naznačil, že krást je normální, tak policie se do toho systému financování politických stran, což je trauma od počátku 90. let, tak nyní se začíná dělat pořádek v této oblasti," vysvětluje Schneider.

Daňhelovo obvinění by nemělo mít vliv na jeho svědectví

Jeden z klíčových svědků v kauze letounů CASA Karel Daňhel je podezřelý z mravního deliktu. Ať už jde o účelové obvinění, protože koincidence je samozřejmě velice pozoruhodná a může směřovat k tomu, aby byl zdiskreditován klíčový svědek, i kdyby se Daňhel opravdu mravního deliktu dopustil, nemělo by to prý znedůvěryhodnit jeho osobu jakožto profesionála, který bude svědčit v jiném případu, kauze CASA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…