Politikům se nedostává billboardů? Někde zvou k volbám "mrtvé" tváře voleb minulých

13.10.2013 23:00

Po vyhlášení předčasných parlamentních voleb si politické strany stěžovaly, že po republice už nejsou volné billboardové plochy v počtu, který by si chtěly objednat. Jak kde. Třeba v severočeském Mostě vypadá situace až komicky. Dodnes tu nejsou přelepeny tváře a slogany z voleb minulých. K volební urně tak zvou uskupení, která letos samostatně vůbec nekandidují.

Politikům se nedostává billboardů? Někde zvou k volbám "mrtvé" tváře voleb minulých
Foto: Lucie bartoš
Popisek: Někde je možno pouvažovat i nad volbou kandidátů, kteří už nejsou "aktuální'

Víte, kdo je Pavel Bláha, jemuž visí volební plakát v Mostě u parku Šibeník? Chcete ho v parlamentních volbách kroužkovat a pod číslem 38, na které billboard odkazuje, ho nenacházíte? Víme proč. A těm, kdo 68letého primáře z Meziboří neznají, to také bude dál  úplně jedno. Svůj obličej propůjčil před více než rokem  Straně Zdraví Sportu Prosperity (v koalici se SNK Evropskými demokraty), za kterou byl loni neúspěšný v krajských volbách a jeho jméno se z komunální politicko-agitační scény vytratilo, nepočítáme-li, že v roce 2010 byl jako bezpartijní zvolen za ČSSD do zastupitelstva městečka Meziboří v mosteckém okrese.

Není jediný. Několik měsíců od loňských voleb přesluhovaly i jiné politické tváře, některé jsou ovšem veřejně činné a tak vidět na billboardu představitele tradičních stran ODS nebo ČSSD rok po volbách není tolik „out“. „Já to nijak nevnímá. Ovšem z marketingového pohledu dobrý tah: Politické strany, které mají neaktuální billboardy, jsou po celý rok dobře vidět,“ myslí si majitelka promotion společnosti Kamila Wachtlová.

Výhoda bezplatné prodloužené prezentace na billboardech ale platí jen v případě, pokud daná strana nebo osoba opět kandiduje.

Má strejčka do budoucna

S  názorem Wachtlové přesto souhlasí i sociální demokrat Martin Strakoš. „Z vlastní zkušenosti mohu sdělit, že jsem v předešlé volební kampani ´visel´ nad nádražím v Mostě docela dlouho, několik měsíců po volbách. Mnoho lidí, i neznámých, mě na to upozorňovalo. Ale ano – byl jsem vidět a zadarmo!“ V aktuální kampani sice sám nekandiduje, přesto oproti mezibořskému Bláhovi to pro něj má pozitivum, aniž by veřejnost byla zmatena nekandidující osobností ze subjektu, který v tuto chvíli ani není víceméně činný. Martin Strakoš totiž zastává post krajského i městského zastupitele a je možné, že po volbách se opět stane asistentem exposlance Josefa Tancoše, takže mu zvyšování povědomí u veřejnosti je stále prospěšné.

Severočeši.cz zvou na jiný termín

V Mostě v Komořanské ulici na svém billboardu zvou voliče k volbám pro změnu zástupci hnutí Severočeši.cz. Ti sice kandidují, ale velký plakát je zve úplně na jiné říjnové datum, než které je aktuální letos pro parlamentní volby. I tady totiž propagace zůstala ještě od loňských voleb do krajského zastupitelstva.

Jedno se ale ani neaktuálním billboardům upřít nedá. Severočeši. cz  svou obecnou výzvou k účasti ve volbách snad přimějí k větší účasti, pokud se ovšem „diváci“ loňského billboardu nespletou v termínu.  

Odezvu by v Parlamentu měla najít jistě i Bláhova výzva: „Pojďte se poprat za Mostecko“, i když to nebude pod záštitou Strany Zdraví Sportu Prosperity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…