Pomsta a zkažené kšefty ODS a TOP 09. Řeči kolem rušení Drábkovy karty

05.04.2013 8:18

ODS zcela změnila svůj postoj k sKartám a požaduje zastavení jejich zavádění. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly koaličních i opozičních poslanců, proč k té změně podle jejich soudu ve skutečnosti došlo a jaké alternativní návrhy by nabídli občanům opoziční poslanci. Původním účelem, alespoň pro veřejnost, měla být kontrola, aby dávky nebyly zneužívané. Teď se od tohoto cíle koalice distancuje.

Pomsta a zkažené kšefty ODS a TOP 09. Řeči kolem rušení Drábkovy karty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Drábkovým sockartám

„Předpokládám a doufám, že to byl racionální důvod a  ne nějaká politická hra,“ řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Doufá, že to není souboj mezi ODS a TOP 09. „Všichni přece vidí, že takto postavená sKarta je holý nesmysl Drábka a té skupiny kolem něho. A všechny ty události kolem sKarty prohlubují krizovou situaci na MPSV,“ míní poslanec.

Nečas musí přece vidět, že teď už MPSV nepracuje vůbec

Podle něj zde ale mohlo sehrát roli i to, že současný premiér a předseda ODS Petr Nečas byl svého času ministrem práce a sociálních věcí. „Musel si tedy uvědomit, že jestliže za jeho působení to ministerstvo sice špatně, ale pracovalo, ale teď už nepracuje vůbec,“ dodává Foldyna. Jediné, co podle něj vzrostlo, jsou pozdní příchody dávek, na které lidi čekají, zoufalství lidi a neskutečný rozvrat v této oblasti.

„Rád bych proto viděl, že je to něco racionálního, co přimělo ODS ke změně postoje, a nejen politická hra,“ komentuje situaci poslanec. Jistotu ale nemá. „Za ty tři roky, co tato vláda působí, z ní nevypadlo nic pozitivního. Jednou provede nějaký takový úskok ODS, jindy TOP09. Rozhodně ale neočekávám, že by důvodem rozhodnutí byl prospěch občanů,“ říká poslanec. Jak dodal, koaliční strany rozhodují především ve prospěch skupin, které reprezentují. „Oni přece nereprezentují veřejnost, nějaké voliče. Ti jsou jim ukradení. Ten zoufalý volič, který nakonec přemluvil tu „bábu s dědkem“, aby se „zachránili“, tak teď jen zoufale zírá na to, co dělají ODS ruku v ruce s TOP09,“ rozčiluje se Foldyna. Je to vláda zoufalství pro tuto zemi,“ dodává.

Ne výplata miliard přes soukromý sektor, ale zvýšení zaměstnanosti je recept na problém

Pokud jde o alternativní řešení problému zneužívání dávek, je Jaroslav Foldyna přesvědčen, že je třeba zpřísnit kontrolu na místě. V této souvislosti je přesvědčen, že by se tím měly zabývat obce. „Je prostě třeba změnit a přitvrdit celý ten systém,“ míní poslanec.

Podle něj je systém vyplácení dávek příliš „rozplizlý“. „Je třeba zúžit profil těch dávek, ale to není hlavní problém,“ míní Foldyna. Klíč k řešení je podle něj v nezaměstnatelnosti nekvalifikovaných a nízko kvalifikovaných osob. Nejlepším řešitelem, i v této věci , jsou podle Foldyny obce, které ty lidi vidí zblízka.  „Měli bychom se vrátit k  podniku sociálních služeb. Aby peníze, které jsou určené na dávky, aby se předisponovaly do rozpočtů měst a obcí, aby tam měli možnost a prostředky vytvořit pracovní místa pro lidi s nulovou a nízkou kvalifikací,“ je přesvědčen Foldyna.

Podle poslance je nezbytné upřednostnit, aby lidé dostávali peníze za práci, a ne za to, že jsou doma na dávkách. „I pro ty lidi je to důstojnější,“ dodává poslanec. Jak také upozornil, současný stav podporuje růst kriminality, sociální i zdravotní problémy občanů. „Ideální stav je prostřednictvím měst a obcí vytvořit pracovní místa, než vyplácet dávky“, říká poslanec. Ty peníze by se podle něj měly použít na zaměstnanost lidí, zejména těch s nedostatečnou nebo nulovou kvalifikací. „Například při úklidových pracích, které města a obce řeší nájemními společnostmi,“ dodává poslanec. Podle něj by se tím snížila i neprůhlednost podobných zakázek.

Privatizace sociálních a veřejných služeb nás vede do záhuby

Programy jako IZIP nebo sKarta by podle Foldyny neměly být svěřovány soukromým subjektům. Toto je záležitost státní a veřejnoprávní sféry a stát by se své odpovědnosti neměl tímto způsobem zbavovat. „Ten trend privatizace sociálních a obecně veřejných služeb, který byl nastaven, je to, co nás vede do záhuby,“ zlobí se poslanec.

„Všechno, na co pravicové vlády sáhly, se ukazuje jako špatné. My jsme prodali podniky komunálních a technických služeb a městům a obcím zbyly jen oči pro pláč,“ tvrdí Foldyna. Zbyly jim podle poslance jen vysoké náklady a nezaměstnanost. Ingerenci státu v těchto věcech je třeba podle něj zvýšit, ale zároveň zefektivnit. „A případná korupce? Zpřísnit tresty a zefektivnit protikorupční nástroje. Tohle ale není základní program. To nejdůležitější je, aby lidi měli práci,“ je přesvědčen oranžový poslanec Jaroslav Foldyna.

Karty jsou nefunkční, nemá smysl v tom pokračovat, míní poslanec ODS

Důvod, proč ODS otočila svůj postoj k sKartám o 180 stupňů, je podle poslance Waltera Bartoše z ODS zcela prostý. „Ukázalo se, že je to nefunkční, takže nemá smysl v tom pokračovat,“ říká poslanec. Jak uvedl, v průběhu vývoje se ukázalo, že program přináší lidem problémy, že jim zbytečně komplikuje život, i když to původně podle něj vypadalo jako dobrý nápad. „Jakmile se však ukázalo, jaké problémy to lidem způsobuje, změnila ODS názor. Není na tom nic divného. To se stává, že u některých věcí, i když vypadají obecně jako dobré, se s v detailech během procesu realizace objeví problémy a nedostatky, které ukáží, že neplní původní záměr a je třeba od nich odejít. „Lidé to nechtějí a my to respektujeme,“ říká poslanec Bartoš.

„Je to opravdu komplikovaná věc, a protože ne v každé „Horní-Dolní“ je umístěn bankomat a i z důvodu jiných záležitostí, které lidem komplikovaly život, jsme od toho ustoupili,“ konstatuje poslanec. Jak dodal, poslankyně Lenka Kohoutová v současné době připravuje nějaké alternativní řešení. „Takže až to řešení bude v určité fázi, určitě nás s tím seznámí,“ říká na závěr Walter Bartoš.

Projekt je složitý, neukájel bych se tím, že ho hned zrušíme, říká poslanec TOP 09

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Oliva z TOP09 se, jak říká, na celou záležitost dívá nikoliv politicky, ale spíše racionálně a ekonomicky. „Především je třeba říci, že si tento projekt nevymyslela TOP09, ale byl to projekt koaliční,“ říká Oliva. Jde podle něj o projekt, který v mnoha zemích funguje a přináší značné úspory, oproti zasílání dávek poštovními poukázkami, takže už z tohoto důvodu byl projekt sKaret opodstatněný.

„Pokud se během realizace projektu vyskytly další názory, například Úřadu pro ochranu osobních důvodů, nebo ombudsmana, velí logika věci projekt upravit, přizpůsobit těmto požadavkům, eventuálně odstranit nedostatky“ řekl pro ParlamentníListy.cz Oliva. V případě tak složitého projektu jako jsou sKarty, jsou nedostatky vniklé během procesu naprosto normálním jevem. „Neukájel bych se ovšem tím, že projekt zrušíme a vymyslíme něco levnějšího. Takové jednání považuji za naprosto iracionální, velmi zavání populismem a musím říct otevřeně, že přístupu ODS naprosto nerozumím,“ říká Jiří Oliva.

Před málo lety jsme chodili pro výplaty v pytlíčku, dnes je banka běžná

Na dotaz redakce, zda nemůže jít v případě ODS o pomstu za projekt elektronických zdravotních knížek IZIP, Oliva pokrčil rameny. „To je spíš otázka na šéfy stran. Nechtěl bych spekulovat o nějaké pomstě či odvetných opatřeních,“ míní Oliva. Spíše prý jako člověk se zkušenostmi z vedení velkého podniku ví, jaké problémy vyvolává podobné zavádění revolučních projektů.

„Vzpomínáte, jaká byla bouře kolem toho, když se začaly výplaty posílat na účet a ne v hotovosti do výplatního pytlíčku? Byla to tehdy málem vzpoura. Dnes si to ale většina národa jinak ani neumí představit a bere to naprosto běžně. Podobná nedůvěřivost byla i vůči kreditním kartám,“ připomíná Jiří Oliva. Stejně revoluční byl podle něj i projekt sKaret. „Ta poštovní poukázka je vlastně také takový výplatní pytlíček,“ dodává. Irelevantní reakci ODS však nerozumí.

Nicméně, i Jiří Oliva připustil, že by se mohlo jednat o akt nějaké odvety ze strany ODS, zejména s blížícími se volbami. „Projekt sKaret nebyl politický, ale racionální a ekonomický, a už proto by se měl dotáhnout do konce, a ne od něj utíkat z nějakých populistických důvodů,“ říká místopředseda.

Je to válka dvou firem a dvou politických stran

Poslanec za KSČM a stínový ministr práce a sociálních věcí Miroslav Opálka odpověděl na dotaz redakce, zda mají sKarty vůbec smysl, odpověděl stručně: „Teď už ne!“. Nicméně, nepovažuje samotnou elektronizaci za špatný záměr. Na otázku, proč z toho ODS najednou vycouvala, se poslanec usmál. „Připadá mi to, i když samozřejmě fabuluji, že to byla akce „když vy nám IZIP, tak my vám sKarty,“ říká Opálka. Podle něj může jít samozřejmě i o to, které firmy za tímto projektem stojí a komu co bylo slíbeno. „Řekl bych hypoteticky, že je to válka dvou firem a dvou politických stran,“ míní poslanec. Zájem klientů, tedy českých občanů je pode něj v tomto případě až na posledním místě.

„Kontrolovat regulérnost spotřebovávání dávek takto prostě stejně není možné,“ směje se Opálka. Připomněl, že o to už byla v minulosti snaha například pomocí zvláštních stravenek. „I od toho se ustoupilo, protože dokud bude fungovat vztah mezi spotřebitelem dávek a prodejcem, stejně se s tím nic neudělá,“ říká stínový ministr. Upozornil ale, že není vyloučena možnost dalších pokusů o předání manipulace s některými dávkami soukromému sektoru.

Sám Miroslav Opálka by jako nejvhodnější stav viděl přece jen ve státní správě, tedy ve správě Ministerstva práce a sociálních věcí. „Možná bych to řešil méně revolučním systémem, ale rozhodně bez privátní sféry,“ říká komunistický poslanec Miroslav Opálka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…