Poradce, kterého Nečas vyrazil za "ufňukanou bábu": Klaus neprojevil odvahu

03.10.2012 7:14

Roman Joch musí opustit své poradcovské místo u premiéra Petra Nečase, protože se na svém blogu pustil do reakce prezidenta Václava Klause na útok airsoftovou pistolí. Podle něj se hlava státu neprojevila jako muž, ale jako ufňukaná, kremlofilní baba.

Poradce, kterého Nečas vyrazil za "ufňukanou bábu": Klaus neprojevil odvahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Roman Joch si nemyslí, že by jeho slova o ufňukané kremlofilní bábě byla útokem na prezidenta Klause. „Jen jsem řekl, že prezident Havel byl muž a nechoval se jako bába, když byl ve státnické pozici,“ namítá v rozhovoru pro server Novinky.cz. Občané podle něj očekávají od svých představitelů odvahu, a to především v situacích, kdy jsou pod palbou. „Nikdo nemá povinnost stát se vrcholným politikem, ale když se jím stane, tak musí s kůží na trh a riskovat nepříjemné věci,“ myslí si politolog.

Klaus podle něj bezprostředně po střelbě odvahu projevil, nešťastné bylo prý především následující vysvětlování. „Domnívám se, že prezident mohl projevit větší odvahu po „palbě“. Ale to je soukromý názor občana,“ říká k tomu.

Chování chrastavského střelce podle něj nebylo atentátem, ale naprosto nevhodným, nechutným a odsouzeníhodným protestem. „Na ústavního činitele, byť s maketou pistole, se nestřílí,“ říká k tomu Joch. Není prý dobré dělat z airsoftového střelce hrdinu. „To, co udělal, bylo trapné, hnusné a velice nebezpečné,“ upozorňuje nyní již bývalý premiérský poradce.

Jochovi nedělá vrásky ani to, že jej kvůli tomuto názoru propustil premiér Petr Nečas. „Není žádným lidským právem být poradcem předsedy vlády. Je to velké privilegium a zasloužená čest a jsem vděčný, že nějaký premiér mě shledal hodného mu radit,“ říká.  

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…