Poslední Mašín Vondrovi: Sto tisíc odškodnění od Vás nechci, děkuji

16.11.2011 16:01

Nebudu! Tak jednoznačně odpověděl na otázku ParlamentníchListů.cz, jestli bude žádat o odškodnění podle schváleného zákona o třetím odboji, Josef Mašín. Zítra by měla legislativní úprava vejít symbolicky v platnost. Podle ní by měli všichni účastníci protikomunistického odboje dostat sto tisíc korun a zákon vymezuje ještě další výhody.

Poslední Mašín Vondrovi: Sto tisíc odškodnění od Vás nechci, děkuji
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Snahu iniciátorů zákona o třetím odboji a jeho přijetí Josef Mašín vítá, přestože jeho konečná verze prý nesplňuje očekávání vyvolaná jeho názvem. Souhlasí také s rozdělením protikomunistických bojovníků do různých kategorií. Nicméně kategorie odboj je v zákoně nedostatečně definována a zákon proto není dvakrát moc srozumitelný. Odboj si prý zaslouží ocenění, odpor uznání, ale disent jen údiv. Pozůstalí pak soustrast, oběti účast a lítost. Popsané hodnocení vyjádřil Josef Mašín poté, co mu ParlamentníListy.cz poslaly znění zákona o protikomunistickém odboji s tím, že on o odškodnění u ministerstva obrany vedeného Alexandrem Vondrou každopádně žádat nebude.

I komunisté dostanou odškodnění

„Nebudu," řekl jednoznačně Josef Mašín kdysi ParlamentnímListům.cz na otázku, jestli bude žádat odškodnění na základě už zítra platícího zákona o třetím odboji. „V demokratickém systému má právo žádat o cokoliv každý. Poslední slovo budou ale mít soudy. České soudy však mají pověst, na kterou nemohou být pyšné, což se týká i některých rozhodnutí. Třeba když bývalým spolupracovníkům StB jako Zdena Salivarová, Jiřina Bohdalová či Jan Kanyza téměř pravidelně potvrzují bezúhonnost," sdělil také Josef Mašín k tomu, že ze zákona budou mít na odškodnění právo i bývalí komunisté, kteří se následně postavili proti režimu.

„Z Československa, pro které jsme chtěli bojovat, jsme odešli před osmapadesáti lety. Země, kterou jsme tenkrát znali, dnes neexistuje. Šest desetiletí života stráveného v demokratickém a svobodném světě mi propůjčilo životní přehled nedosažitelný člověku žijícímu na pokraji životní existence v gulagu. Proto s posuzováním toho, co se děje ve zbytku bývalého Československa nemám problém," odvětil na výtky některých disidentů, že už nedokáže objektivně posoudit stav země, protože ještě dříve prohlásil o exprezidentu Václavu Havlovi, že kvůli němu komunismus v Česku jen rozkvetl.

Český národ podle Mašína neměl s volbou prezidenta, mimo prvního Tomáše Garrigua Masaryka, moc štěstí. Bez podstatné změny ústavy, zrušení komunistické strany a zlepšení práce soudů prý morální obnova většiny českého národa není v dohlednu. S bratrem Ctiradem se také dříve postavili za rozhodnutí sestry Zdeny žijící trvale v Česku podporovat Vladimíra Hučína. „Strávil léta v komunistických žalářích, přičemž nyní byl znovu vězněn a pronásledován postkomunistickou mafií, která ho chtěla odstranit ze státní správy i z veřejného života, poněvadž jí byl nepohodlný. To vše pod záštitou kontinuity práva a soudnictví, pod záštitou nové legislativy prezidenta Havla," doplnil.

Jsem teď Američan a hotovo

Natrvalo se bratři Mašínové usadili v USA. „Jsem šťastný, že žiji, kde žiji. Československého občanství jsem se nezřekl, bylo mi odejmuto. Američanem jsem se stal z vlastní vůle. Československo dnes neexistuje. Při udělení státního občanství v Americe se skládá přísaha. My s bratrem jsme na takové maličkosti, jako přísaha, vždy věřili. Loajální mohu být jen k jedné zemi. Dvojí občanství pro mě tedy nepadá v úvahu," rozvedl svůj názor na státní příslušnost Josef Mašín.

„Na kritiku jsme si zvykli. Její předmět ani frazeologie se od roku 1954 nijak nezměnily. Pánové Uhl a Huml se zdají být jedni z duchovních vůdců ideologického hnutí, jehož členové reprezentují těch pětaosmdesát procent Čechů, kteří s našimi činy nesouhlasí, a kteří se obvykle shromažďují na diskusních stránkách omezené inteligenční úrovně blogu, které pojednávají o třetím odboji," sdělil ParlamentnímListům.cz Josef Mašín. Levicový novinář Petr Uhl dlouhodobě kritizuje heroizaci činů skupiny bratří Mašínů a poslanec Stanislav Huml je rovnou přirovnal k norskému vrahu Andersi Breivikovi. Další vlna odporu k činům Mašínů se zvedla poté, co do amerického Clevelandu odjela v srpnu na pohřeb Ctirada Mašína oficiální delegace.

SLEDUJEME téma Mašínové
Zabíjet komunisty bylo správné, řekla sestra Mašínů. A začal potlesk

Vondra schvaluje vraždy a vrahy, zlobí se Paroubkův web
Pomsta za Vondru: Říct "Bratři Mašínové jsou vrazi" je prý trestné
Sestra Mašínů: Komunisté křičí na ulicích a já se obávám

Synové generála Josefa Mašína, jenž byl za odbojovou činnost za druhé světové války popraven gestapem, bojovali se zbraní v ruce v letech 1951 až 1953 proti komunistickému režimu v Československu a posléze emigrovali přes východní Německo do západního Berlína. Protože při přípravě útěku zabili šest osob, je česká veřejnost v hodnocení jejich činů rozdělena na dva tábory. Jedna strana je považuje za vrahy a teroristy, druhá za národní hrdiny. V roce 1945 byli bratři Mašínové vyznamenáni prezidentem Edvardem Benešem čs. medailí Za chrabrost a za osobní statečnost v době války. Roku 1998 byli navrženi na Čestnou medaili T. G. Masaryka, ale návrh byl zamítnut. Roku 2008 jim Plaketu předsedy vlády České republiky udělil Mirek Topolánek. Ctirad Mašín zemřel 13. srpna v americkém Clevelandu.

Psali jsme:
Poslední Mašín: V Česku není demokracie jako v USA

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…