Pospíšila nahradí nejspíš náměstek Volák z ústecké ODS

27.06.2012 11:21

EXKLUZIVNĚ Podle informací ParlamentníchListů.cz by se nástupcem Jiřího Pospíšila ve funkci ministra spravedlnosti měl stát první náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák.

Pospíšila nahradí nejspíš náměstek Volák z ústecké ODS
Foto: archiv
Popisek: JUDr. Daniel Volák, první náměstek ministra sparvedlnosti

Jak ParlamentníListy.cz již informovaly, v ODS vyvolalo poměrně velkou nevoli, když premiér Petr Nečas jmenoval ministrem školství místo Josefa Dobeše nestraníka Petra Fialu. Podle informací redakce měl totiž o tento post velký zájem šéf ODS v Ústeckém kraji Jan Kubata. O něm se hovořilo již také jako o potenciálním náhradníkovi Vondry na ministerstvu obrany.

Loajalita regionů

ODS Ústeckého kraje nemá ve vládě, ani v grémiu ODS svého člověka. Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra je sice z tohoto regionu, ale je spíše brán jako osobní nominace premiéra Petra Nečase. Miroslav Ouzký přestal být členem Grémia ODS poté, co ho v čele europoslanců ODS nahradil Jan Zahradil. Čili případným jmenováním Voláka si Nečas zajišťuje loajalitu regionů, podobně jako tomu bylo v případě šéfa středočeské ODS Petra Bendla, či jihočeské ODS Martina Kuby.

Daniel Volák je členem ODS v Litvínově. V letech 2001 až 2008 působil také v orgánech Ústeckého kraje, a to v legislativních a právních komisích, či výborech. V roce 2006 byl zvolen zastupitelem města Litvínov. V březnu roku 2009 byl zvolen starostou Litvínova. V říjnu 2010 byl zvolen zastupitelem města Litvínova na období 2010–2014.

Válka státních zástupců

Jak napsaly ParlamentníListy.cz, premiér Pospíšila odvolal pravděpodobně kvůli tomu, aby Pospíšil nestihl jmenovat po odvolání Vlastimila Rampuly vrchní státní zástupkyní Lenku Bradáčovou.

V ODS se v kuloárech hovoří i o tom, že akce proti Davidu Rathovi byla Pospíšilova práce a celá záležitost u Nečase prý vyvolala obavy, že Pospíšil může využívat své ministerstvo k posilování svého vlivu a likvidování politických odpůrců. I proto Nečas možná tak ostře reagoval na úniky fotografií Ratha z vězení a na poslaneckém klubu se kvůli tomu obořil na Pospíšila.

Nečas podobně jako například i místopředseda ODS Pavel Drobil nejsou zrovna fanoušky „Pospíšilova“ nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Nečas i oficiálně řekl, že válku státních zástupců nepovažuje za boj dobrých proti zlým. Podle informací ParlamentníchListů.cz měl předseda ODS Petr Nečas před časem na výkonné radě říct, že nedopustí, aby si bral někdo ODS jako rukojmí. „Nečas na výkonné radě velmi důrazně řekl, že nikomu nedovolí, aby justici používal ke svým vlastním hrám a bral si ODS jako rukojmí. Bylo zřejmé, že ta poznámka směřovala k Pospíšilovi,“ uvedl zdroj z Výkonné rady ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…