Praví Němci a nacionalismus prý zničí euro i EU. Někteří politici se bojí

03.01.2012 12:55

Ekonomka Markéta Šichtařová ve svém komentáři uvedla, že euro zanikne díky vzestupu nacionalismu v jednotlivých evropských státech. Uskupení typu Praví Finové budou mít podle ní úspěch i v dalších státech a až přijdou „Praví Němci“, bude s eurem amen, protože němečtí občané paradoxně na rozdíl od své současné politické reprezentace euro ani Evropskou unii nechtějí. Řada politiků s Šichtařovou souhlasí.

Praví Němci a nacionalismus prý zničí euro i EU. Někteří politici se bojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

„Někdo tomu říká vlastenectví, někdo nacionalismus. Ale ať už se to jmenuje, jak chce, je to v nás zažrané hlouběji než jakákoliv touha po ekonomické výhodnosti nebo schopnost racionálního kalkulu,“ napsala Šichtařová. Nacionalismus v Evropě podle ní sílí.

Praví Němci udělají s eurem krátký proces

„Nová vládní strana Praví Finové to nedávno Bruselu celkem zavařila. Odpor proti eurozóně roste i ve Španělsku, Řecku, Itálii… Angela Merkelová prohrává jedny zemské volby za druhými a celostátní volby ji pravděpodobně smetou. Aby ne, když tvrdě nadpoloviční počet Němců si přeje návrat k marce a dokonce víc Němců si přeje opustit EU než v ní setrvat. Pozor – to nemluvíme o eurozóně, ale dokonce o širší EU!“ upozorňuje ekonomka.

„S eurem můžeme souhlasit či nesouhlasit. Někdo si může myslet, že ho máme držet za každou cenu, jiný si může přát jeho pád. Ale nakonec to je v zásadě úplně jedno. Hádáme se zbytečně. Bez Němců není eura. A bez podpory německé veřejnosti zase nebude německých politiků, kteří by o euro stáli. Až přijdou – po vzoru Pravých Finů – třeba Praví Němci, bude s eurem vymalováno. Nebude to racionální ekonomická úvaha, co rozhodne o existenci či neexistenci eura. Budou to národnostní vášně, co ho rozloží,“ uzavřela Šichtařová.

Rozpad eurozóny.  Jen otázka času

Převážně politici ODS s ekonomkou souhlasí. Naopak ČSSD a TOP 09 má jiný názor. „Náklady na záchranu eurozóny už nyní jdou do několika stovek miliard eur. Není divu, že eurohujerů ochotných obětovat vše ubývá a naopak euroskeptiků přibývá. Pokud se eurobyrokratům nepodaří eliminovat demokratické principy v členských zemích eurozóny, stane se osud eurozóny základní volební otázkou. A je jisté, že přibývá voličů, kteří řeknou ne dalším vyhozeným penězům na záchranu nezachranitelného. Markéta Šichtařová má pravdu, je to jen otázka času,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Jaroslav Plachý.

„Taková katastrofická prognóza je doufám z hororových filmů. Myslím, že společnost naopak potřebuje pozitivní vize,“ reagoval předseda Hospodářského výboru sněmovny Milan Urban z ČSSD.

Podle místopředsedkyně Rozpočtového výboru Heleny Langšádlové z TOP 09 v tuto chvíli nelze vyloučit žádné scénáře vývoje. „Vzestup nacionalismu v Evropě by měl jistě neblahé následky, se kterými máme negativní historické zkušenosti. Jedním z ekonomických dopadů by mohl být rozpad společné měnové zóny. Ještě větší nebezpečí však vidím v politických dopadech tohoto scénáře vývoje,“ varuje Langšádlová.

Nárůst nacionalismu

Ani místopředseda KSČM a poslanec Stanislav Grospič si nemyslí, že úvaha Šichtařové byla lichá. „Velice vážně vnímám růst krajně pravicových nacionalistických uskupení v řadě evropských zemí. Nedomnívám se však, že pokud dojde k další krizi eurozóny, případně jejímu rozpadu či zániku eura, stane se tak jen díky pravicovému nacionalismu. Je třeba vidět i rozdílné ekonomické zájmy různých kapitálových uskupení promítnutých do politiky neoliberalismu,“ míní Grospič.

Místopředseda poslaneckého klubu VV Viktor Paggio se Šichtařovou nesouhlasí. Podle něho by návrat k národním měnám znamenal obrovské náklady a není v zájmu občanů států eurozóny ani EU jako celku. „V případě dalšího prohloubení krize důvěry navíc může Evropská centrální banka šlápnout na brzdu skrze masivní monetizaci dluhu,“ dodal Paggio. Monetizace dluhu de facto ale znamená tisknutí peněz a vznik inflace. Před hyperinflací pocházející z eurozóny a přelévající se i mimo eurozónu Šichtařová v nedávném vyjádření pro ParlamentníListy.cz varovala.

Euro padne i bez nacionalistů

Místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček z ČSSD také nesouhlasí. Euro i celá EU podle něho vyjde ze současné krize posílená. „Strany a hnutí typu Praví Finové existují, ale za politický vývoj nesou zodpovědnost zodpovědné politické strany typu CDU/CSU  či SPD, které rozpad společné měny nikdy nepřipustí. Paní Šichtařová by měla přestat dělat marnou kampaň proti euru,“ reagoval europoslanec Rouček.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP František Laudát souhlasí se Šichtařovou v  tom, že zánik eura hrozí, ale příčiny vidí přesně opačné než ona. "Euro je ve vážném ohrožení, ale myslím si, že rozpad eurozóny nemusí být rychlý, ale spíše postupný. Příčinou jejího případného rozpadu bude to, že jedna měnová unie existuje pro diametrálně odlišné ekonomiky, které mají velmi rozdílné parametry. Čili hrozbou pro euro podle mě není nacionalismus, ale spíše ekonomická neslučitelnost hospodářského výkonu a hospodářského cyklu jednotlivých zemí eurozóny," řekl redakci Laudát.

Europoslanec ODS Ivo Strejček považuje variantu rozpadu eurozóny, kterou nastínila Šichtařová, za pravděpodobnější. „Umělá snaha zachránit euro za cenu gigantických přesunů financí bude zvyšovat míru napětí mezi občany těch států, které platí, a těch, které dostávají. To může vést ke vzniku radikálních nacionalistických politických formací a k přeformátování politické scény ve významných státech eurozóny,“ míní europoslanec.

„Pokud Evropská unie nezmění své chování, tak se euro rozpadne i bez nacionalistů. Pokud bude jedinou institucí, kde se nabírají noví úředníci a zvedají se jim platy, pokud bude EU stále chrlit regulace bez valného smyslu, tak se euro velmi brzy rozpadne a možná dojde i k velmi zásadní přeměně Evropské unie jako takové,“ řekl redakci senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Slováci teď určitě litují

„Souhlasím s názorem paní Šichtařové a jsem velmi ráda, že poslední vlády nepodlehly křiku, že bez eura je Česká republika ztracená. Není třeba komentovat Finsko, stačí se porozhlédnout u našich bezprostředních sousedů. Slovensko svého rozhodnutí přistoupit k euru určitě lituje a předpokládám, že bude podněcován nacionalismus i tam,“ reagovala poslankyně ODS Jana Černochová.

Místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD se domnívá, že se euro udrží. „Politické zápasy se příliš předvídat nedají. Všeobecná katastrofická nálada mi připadá už legrační. Záleží především na nás, co bude,“ dodal poslanec.

„Myslím, že občanům států eurozóny už dochází fakt, který je nám, kteří máme osobní zkušenost s reálným socialismem, dávno zřejmý. Totiž že ekonomická integrace zpravidla končí tím, že se všichni zintegrují na úroveň toho nejmenšího a nejslabšího činitele. A je opravdu možné, že se s tímto prostým faktem nebudou chtít všichni smířit a začne se v některých státech hledat cesta, jak z toho vyskočit, a povede to k renesanci nacionalismu. Zrovna od Německa bych to ale považoval za sprosťárnu, protože po celou dobu existence eura to byli právě Němci, kteří z toho profitovali nejvíc, takže jejich celková eurobilance má dáti-dal ještě zdaleka není v minusu,“ uvedl poslanec ODS Aleš Rádl.

Zanikne dřív euro, nebo EU?

Místopředsedkyně zahraničního výboru Lenka Andrýsová z VV si nemyslí, že by v současné EU převažovaly národní proudy, které by chtěly zlikvidovat euro. „Lidé stále pozitivně vnímají jednotnou měnu, když cestují po Evropě či obchodují s jinou zemí eurozóny. Pokud eurozóna podstoupí potřebné změny, poučí se z chyb a obhájí svou existenci, k jejímu zániku nedojde,“ dodala poslankyně.

Podle senátora ODS Petra Pakosty bude vlna národovectví až sekundární. „Euro je umělý projekt a v době krize se to ukazuje v plné nahotě. Problémy eura vyvolávají napětí, se kterým následně pracují národní zájmy akcentující politické síly,“ míní senátor.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že už má prognostiků plné zuby, natož ekonomických. „Tím se vůbec nechci osobně dotknout oné dámy. Neznám ji. Zanikne-li EU a euro, pořadí určit neumím, myslím, že to nebude díky nacionalistům. Ti jsou jen důsledkem. Bude to díky neschopnosti politiků, jejich korupci a propojením se stejně zlodějskými finančními skupinami a tupému populismu a obludné byrokracii. Pokud se tak stane, je nejsmutnější, že to odskáče lid prostý a slušný,“ dodal Koskuba.

Jednoduché by to nebylo

Podle poslance TOP 09 Daniela Korteho se jedná o dosti jalové úvahy. „V časech nejistoty jsou lidé náchylní naslouchat ´jednoduchým´ řešením, která přinášejí stoupenci nahnědlých ideologií. Opuštění eura by však rozhodně jednoduchou operací nebylo a nikdo není schopen jednoznačně prokázat, že by to bylo přínosem,“ doplnil poslanec.

„Nevím, jestli euro zanikne díky nacionalismu, ale zanikne. Držme si pevnou korunu a vyvarujeme se spousty problémů,“ uvedla poslankyně ODS Zdeňka Horníková.

Podobně jako Šichtařová  se pro ParlamentníListy.cz nedávno vyjádřil i šéf europoslanců ODS Jan Zahradil. „Snaha udržet eurozónu v dnešní podobě povede k těsnější fiskální unifikaci zemí eurozóny a mnohým se to dříve nebo později začne zajídat, respektive se to začne zajídat voličům v těchto zemích a dojde tam k radikalizaci nálad. Kromě fiskální unifikace to bude znamenat pokračování fiskálních transferů z bohatého severu na ten méně produktivní jih,“ řekl Zahradil.

„Jsem velmi zvědav, jak ještě dlouho bude německé či nizozemské daňové poplatníky bavit platit řecké a jiné dluhy. Merkelová, Sarkozy, Barroso a spol. si takovou politikou sice koupí krátkodobě nějaký čas, dlouhodobě je to politicky velmi riskantní. Povede to k radikalizaci nálad v zemích eurozóny včetně Německa a v delším časovém horizontu se tam začnou prosazovat radikální politické proudy. Při debatě v Evropském parlamentu jsem Barrosovi řekl: ´Jestli budete pokračovat tímto způsobem, tak už tu nebudete mít jako svou opozici takové slušné a decentní euroskeptiky, jako jsem třeba já, ale dostanete opravdové radikály, kteří vám to celé rozbourají.´,“ dodal Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…