Při stavbě metra A se porušoval zákon. K nemalým dalším škodám ještě může prý dojít

02.02.2014 12:00

Porušování zákona při stavbě metra A se už potvrdilo. Podle serveru Aktuálně.cz to vyplývá ze závěrů auditu, který právě dokončuje kontrolní oddělení pražského dopravního podniku. Ukazuje se, že některé práce byly nejdříve udělány a až později se k nim podepisovaly smlouvy.

Při stavbě metra A se porušoval zákon. K nemalým dalším škodám ještě může prý dojít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Vedení podniku v čele s Jaroslavem Ďurišem prý odhalená pochybení bagatelizuje s tím, že podnik nijak ekonomicky nepoškodila. „Zasmluvňovací proces buď neproběhl, nebo proběhl až následně. Čili to nepochybně porušení je, ale nikdy nedošlo k žádným finančním ztrátám," cituje Aktuálně.cz ředitele Ďuriše.

Server upozorňuje na to, že ke škodám ještě může dojít, a to ne k malým. Takový případ nastane, když by se porušením zákona na nejdražším metru v historii, kde jeden kilometr přijde na 3,5 miliardy korun, začala zabývat Evropská komise. Ta má na stavbu přispět dotací ve výši 7,5 miliardy.

Zároveň prý vyšlo najevo, že objem víceprací přesáhl 40 % ceny celé zakázky a Metrostav tak stavěl ze dvou pětin jiný projekt, než který vysoutěžil. Evropští kontroloři to budou také považovat za doklad problémů na stavbě. Způsobem zadávání víceprací se prý navíc zabývá i policie.

„Je to nepochybné porušení zákona o veřejných zakázkách a Evropská komise se o to bude zcela jistě zajímat. Dle mého je tu velmi vysoké riziko, že bude s tou dotací problém," myslí si analytik Jiří Fiala z Transparency International, dodává server.

Ďuriš je přesvědčen, že dotaci obhájí

Nový šéf dopravního podniku Ďuriš je však přesvědčen, že se podaří dotace obhájit. „Náš postup je před Evropskou komisí obhajitelnější než před naším Ministerstvem dopravy. Ministerstvo k nám není příliš přívětivé," říká Ďuriš na adresu úřadu.

Auditoři pod vedením Lukáše Wagenknechta vedení upozornili na to, že u tří zakázek z loňského března a dubna dodavatelské firmy Metrostav-Hochtief, Skanska a sdružení Arcadis-Inset vícepráce nejdříve provedly a teprve poté se vytvořily dokumenty, které je „legalizovaly". Za vším měla stát dozorující firma IDS, která vše dělala podniku za zády.

Server Aktuálně.cz uvádí, že nový ředitel Wagenknechta vyhodil a jeho závěry zlehčuje. Ten tvrdí, že o některých problematických zakázkách dopravní podnik předem věděl a ve spolupráci s IDS k nim podepsal alespoň nějaké dokumenty.

„Když jsem udělal detailní kontrolu, tak je evidentní, že vždycky proběhla příslušná jednání všech zainteresovaných stran - tzn. dopravního podniku, IDS a zhotovitele. Všechna tato změnová jednání vycházela ze změnových listů, které byly podepsány a odsouhlaseny. Svým způsobem se změnové listy dají považovat za dodatky ke smlouvám," myslí si Ďuriš.

Postupy dopravního podniku při stavbě metra A Ďuriš dále obhajuje tvrzením, že zákon o veřejných zakázkách je podle něj pro velké a složité stavby, jako je metro, nevhodný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…