Příjmy státu z DPH byly loni vyšší, u firem naopak nižší

12.01.2014 16:12

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty (DPH) meziročně o 30 miliard korun více, tedy 308,5 miliardy Kč. Sazby DPH vzrostly od začátku loňského roku o procentní bod. Na dani z příjmu právnických osob stát naopak vybral o zhruba sedm miliard méně, necelých 121 miliard korun. Vyplývá to z aktuálních dat Finanční správy.

Příjmy státu z DPH byly loni vyšší, u firem naopak nižší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

DPH i daň z příjmu právnických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů. Samotný státní rozpočet získal loni podle údajů Ministerstva financí na DPH 220,2 miliardy korun, tedy o desetinu více než před rokem. U firemních daní do rozpočtu putovalo 81,5 miliardy korun, meziročně o 7,7 miliardy korun méně.

Na odvodech z loterií finanční úřady loni vybraly 2,1 miliardy korun. Předloni byly na základě novely zákona odvody na veřejně prospěšný účel, místní poplatek a odvod na státní dozor zrušeny a nahrazeny odvodem z loterií a jiných podobných her. V případě odvodů z loterií obce získávají 30 procent z celkových příjmů.

Na dani z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti finanční úřady loni získaly necelých 120 miliard korun. Meziročně to je o zhruba šest miliard více.

Kraje a obce si procentuálně pohorší

Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmu právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě DPH od letoška až do roku 2015 kvůli zvýšení sazeb DPH a zajištění, aby peníze vybrané navíc putovaly do státního rozpočtu, dostávají obce 20,83 procenta a kraje 7,86 procenta.

Základem pro výpočet nároku obce nebo kraje je 100 procent celostátního hrubého výnosu. Výjimkou je daň z příjmu fyzických osob z podnikání, kde je základem 60 procent z celkového výnosu. U daně z příjmu právnických osob je základ snížen o daň, kdy je poplatníkem sama obec nebo kraj.

Na dani z nemovitosti, která je 100procentním příjmem obcí, finanční úřady vybraly 9,85 miliardy korun, předloni to bylo 9,5 miliardy korun.

V případě spotřebních daní, mezi které patří například daň z minerálních paliv nebo tabáku, stát vybral 143,4 miliardy korun. Jde o meziroční pokles o více než tři miliardy korun, vyplývá z údajů v pokladním plnění státního rozpočtu za loňský rok. Například část výnosu daně z minerálních paliv získává Státní fond dopravní infrastruktury.

Server Týden.cz upozornil tento týden, že loňský výběr daně z minerálních paliv činil 76,6 miliardy korun a byl tak nejnižší za posledních pět let. V roce 2012 z paliv stát získal 78,8 miliardy korun. Celní zprávě, která spotřební daně pro stát vybírá, loni meziročně klesly podle serveru i příjmy ze spotřebních daní z cigaret či piva. V obou případech byly daňové výnosy meziročně nižší o 200 milionů korun. Cigarety a tabákové výrobky tak vynesly státu 46,8 miliardy korun a pivo 4,5 miliardy korun, uvedl Týden.cz.

Průběh celostátního inkasa DPH a daně z příjmu právnických osob (DPPO) v roce 2012 a 2013 (v mld. Kč):

  DPH DPPO DPFO závislá činnost DPFO zvláštní sazba DPFO podávající přiznání odvod z loterií daň z nemovitosti
inkaso k 31. 12. 2012 278,2 128 119,8 13,2 3,3 1,3 9,54
inkaso k 31. 12. 2013 308,5 120,7 126,1 12,8 2,7 2,1 9,85

Zdroj: Finanční správa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…