Protikorupční Janeček po rozhovoru s Rathem: Fakt věří, že je nevinný. Je mimo

24.08.2012 8:38

Podnikatel a bojovník proti korupci Karel Janeček ve čtvrtek navštívil Davida Ratha v litoměřické vazební věznici. Uvažoval prý, že za něj zaplatí soudem určenou čtrnáctimilionovou kauci, pokud mu bývalý středočeský hejtman přispěje k rozkrytí velkých korupčních kauz. Po rozhovoru s poslancem však tuto možnost zavrhl.

Protikorupční Janeček po rozhovoru s Rathem: Fakt věří, že je nevinný. Je mimo
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček

Karel Janeček sám v pořadu ČT Události Komentáře připustil, že navštívil Ratha ve vazbě a vyžádal si materiály ke kauze. „Byla tu možnost, že je to malá ryba, která byla použita ke krytí velkých kauz,“ uvedl bojovník proti korupci. Po rozhovoru s Rathem tomu již však nevěří.

Anketa

Volili byste Davida Ratha?

65%
35%
hlasovalo: 3261 lidí

Již předem si prý byl takřka jistý, že David Rath je vinen. „Nechal jsem si zpracovat materiály od svých spolupracovníků z nadačního fondu,“ odkrývá své zdroje, podle kterých je Rath pravděpodobně vinen. Po rozhovoru s Rathem však pravděpodobnost jeho neviny přirovnal k možnosti zničení světa kometou. „Usoudil jsem, že pan Rath je mimo, když popřel jakoukoliv svojí vinu,“ popsal rozhovor.

Redaktor ve studiu se pochopitelně pozastavil nad tím, proč v situaci, kdy v nevinu téměř nevěřil, s Davidem Rathem vůbec jednal. Nabízí se podle něj spekulace, že chtěl za čtrnáct milionů získat informace o Rathových kolezích.

Sám Janeček připustil, že od Davida Ratha chtěl, aby mu poskytl informace, které ví o zásadnějších kauzách, než je ta jeho. „Chtěl jsem, aby mi přispěl k odhalení zásadních kauz,“ uvedl. Podle něj by bývalý středočeský hejtman, pokud by byl rybou regionální úrovně, mohl vědět leccos o velkých kauzách, které je potřeba rozkrýt.

„Pan Rath byl korupčník, otázkou je pouze míra viny,“ uvedl podnikatel. Na námitku moderátora Martina Veselovského, že David Rath je pořád formálně nevinný, Janeček řekl: „Rath je sice formálně nevinný, ale reálně je jeho nevina prakticky vyloučená.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…