První dohoda v kraji je na světě. Znamená čáru přes rozpočet pro ČSSD?

14.10.2012 11:20 | Zprávy

První dohoda pár hodin po krajských volbách na jihu Čech už vznikla. A paradoxně může být čárou přes rozpočet pro vítěznou ČSSD a KSČM. Jihočeši 2012 spolu s lidovci a TOP 09 mají dohromady 16 mandátů a chtějí nyní oslovit sociální demokraty.

První dohoda v kraji je na světě. Znamená čáru přes rozpočet pro ČSSD?
Foto: ČSÚ
Popisek: Mapka výsledků krajských a senátních voleb 2012

Zástupci těchto stran a uskupení se shodli, že budou vyjednávat společně a nepovedou jednání zvlášť. Nový trojblok osloví s nabídkou koalice vítěznou ČSSD. Ta získala 18 mandátů a čtveřice stran by tak měla většinu v zastupitelstvu.

O možnosti spolupráce s lidovci a TOP 09 mluvil lídr Jihočechů 2012, ředitel krajského úřadu Luboš Průša hned poté, co se uzavřely volební místnosti.

„Pro nás je nejdůležitější, abychom naplnili program, a jsem přesvědčen, že s těmito partnery se nám to podaří. Prioritou přitom je urychlení staveb obchvatů a dálnice D3 či protipovodňová úprava rybníku Rožmberk,“ uvedl Průša.

Ředitel krajského úřadu má připravenou rezignaci

Ten také navíc prozradil, že jako nový zastupitel se vzdá funkce ředitele Krajského úřadu v Českých Budějovicích a už má připravený rezignační dopis a připraví výběrové řízení.

Společným cílem trojkoalice Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP09 je rozbít dosavadní koalici ČSSD a ODS, která je podle nich plná kmotrů a pro vedení kraje je netransparentní.

Nyní jde ale podle sociálních demokratů o zbytečnou horlivost, protože po výsledcích voleb už „velká koalice“ ČSSD a ODS možná stejně nebude.

Okamžité povolební dohody se ale moc lídrovi ČSSD a hejtmanovi Jiřímu Zimolovi nelíbí. Hned po vyhlášení výsledků voleb sdělil, že jako vítězná strana chce jednat s druhou nejsilnější a tedy s KSČM.

„Jako první ke spolupráci oslovím komunisty, případně pak budeme vést další jednání. Čas všechno ukáže, rozhodně se nenechám zahnat do kouta,“ řekl Zimola.

Pokud by se ale ČSSD s KSČM dohodla, získala by tato koalice celkem 31 mandátů a mohla by tedy vládnout společně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…