První sčítání naznačuje: Za čtrnáct dní Zeman versus kníže, Fischer daleko vzadu

12.01.2013 14:32

AKTUALIZOVÁNO Volební místnosti jsou uzavřeny a osudy devíti prezidentských kandidátů „sečteny“. Již probíhá první zveřejňování předběžných volebních výsledků. Podle nich překvapivě propadl Jan Fischer, je až na třetím místě.

První sčítání naznačuje: Za čtrnáct dní Zeman versus kníže, Fischer daleko vzadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman se svou dcerou odevzdali hlasy v prezidentských volbách

Historicky první přímé volby prezidenta se podle předběžných odhadů zúčastnilo enormně hodně lidí. Ač média přinášela již řadu měsíců před volbami průzkumy volebního modelu, ve kterých opakovaně vítězil úřednický expremiér Jan Fischer, nynější dění potvrzuje poslední průzkumy zveřejněné těsně před volbami. Předbíhá ho ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Podle zatím prvních výsledků v několika málo volebních okrscích je favoritem Miloš Zeman se zhruba 26 procenty, následuje Karel Schwarzenberg s výsledkem okolo 18 procent. Zmiňovaný Jan Fischer je na tom zatím podobně, také se zhruba 18 procenty. O procento méně je v závěsu senátor Jiří Dienstbier. Prozatím se nepotvrzuje ani raketový vzestup potetovaného umělce Vladimíra Franze.

Aktuální vývoj výsledků můžete sledovat ZDE

Ve vůbec první obci, kde byly výsledky sečteny, zvítězil dokonce ministr zahraničí Schwarzenberg, dostal 26,08 % a hned za ním se umístil kandidát ČSSD Jiří Dienstbier s 21,73 %.

Výsledky i pořadí některých kandidátů se však mění takřka každou minutou. Zatím bylo z celkového počtu volebních okrsků sečteno již přes 55 procent. Podle ČT24 Jan Fischer před novináři ve volebním štábu prohlásil, že nadále věří v postup do druhého kola a je připraven pokračovat v kampani.

Největším propadákem volby je dle dosavadních výsledků kandidát ODS Přemysl Sobotka, je až na posledním devátém místě. Podle svých slov z volebního štábu cítí zklamání a svým voličům do druhého kola doporučí volit "pravici".

Neustále rozšiřujeme a aktualizujeme.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…