Radek John církvím: Perte se o miliardy. Stejně vám je rozkradou

09.08.2012 8:34

Předseda Věcí veřejných Radek John ve svém tiskovém prohlášení odpovídá několika desítkám osobností, které se rozhodly podepsat petici na podporu církevních restitucí. Připomíná jim, že vůbec není jasné, jaký majetek a v jaké ceně má být restituován a obává se, že vrácený majetek nakonec skončí v úplně jiných rukou.

Radek John církvím: Perte se o miliardy. Stejně vám je rozkradou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Radek John připomíná, že se nejedná pouze o 58 miliard korun, ale i o další movitosti a nemovitosti, u kterých vůbec není jasné, o jaký majetek jde a jaká je jeho cena.

„Je s podivem, že některé přední osobnosti české kultury schvalují přijetí tohoto zákona, který je zcela netransparentní a může vyvolat nové soudní spory a desetileté soudní pře,“ píše předseda VV a upozorňuje na zkušenosti z Polska či Slovenska.

Sám John prý podobně jako tyto osobnosti ctí myšlenku nezbytnosti navrácení ukradeného majetku, ale nevidí důvod schvalovat zákon, ve kterém jsou církve (na rozdíl od restituentů z devadesátých let) osvobozeny od daně z dalšího převodu a ve kterém sám stát musí dokazovat, zda církvi majetek patří. Rovněž vyslovil obavu, že až třetina vráceného majetku přejde okamžitě do nejrůznějších firem a bude rozkradena.

„Je samozřejmostí a naprosto nezbytné vrátit, co bylo ukradeno a je velkou ostudou českého státu, že tento zákon ještě nebyl schválen. Nejprve je však důležité jasně specifikovat, co a komu bylo ukradeno,“ uzavírá Radek John. A doplňuje, že je velmi smutné, když senátorka Soňa Paukrtová ignoruje vůli svých voličů, kteří ji prý v 1 500 e-mailech žádali, aby církevní restituce nepodporovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…