Rudé peklo u Jílkové: Exministr Pospíšil křičel na všechny kolem

07.12.2012 4:35

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil většinou zůstává v televizních debatách klidný, v pořadu Máte slovo na ČT to ale nevydržel. Nejprve mu diskutující řekla, ať se stydí, a poté, že by měl chodit kanály.

Rudé peklo u Jílkové: Exministr Pospíšil křičel na všechny kolem
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu ČT Máte slovo

V pořadu se objasňovaly demonstrace studentů na jihu Čech, kteří protestují proti školské radní z KSČM. „Nám se nelíbí to, že do krajských zastupitelstev zasedne strana, která je přímo spojená s minulým režimem. Od KSČ přebrala kompletní členskou základnu,“ vysvětloval student Šimon Heller, který je signatářem petice proti radní.

Podle jeho slov mladí respektují výsledky voleb, protestují však proti uzavřeným koalicím. Na to Zdeňka Lišková, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje, která je také z KSČM, odvětila, že koalice s ČSSD vznikla jednoduše proto, že měly strany podobný program.

„Na školách je agitace zakázaná,“ pustila se do studenta. Podle ní je navíc jihočeský protest špatný v tom, že je formou nátlaku. Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil to však vzápětí označil za účelovou argumentaci. „To není žádná politická agitace,“ odmítl a vysvětloval, že protestují mladí lidé, ne politická strana. „Díky bohu za to, že se mladí lidé takto vyjadřují. Že nejsou pasivní,“ chválil Pospíšil.

„Mladí lidé mají právo demonstrovat,“ uznal i Jaroslav Foldyna z ČSSD. Mají i právo se vyjadřovat. „Jednou se vyjadřovali nějakým videem s bábou a dědkem,“ dodal ironicky.

Pospíšil se však dál zastával studentů. „Tento pán (karlovarský krajský radní za KSČM Václav Sloup, pozn. red.) je tam několik dní a už nám říká, jak máme učit dějiny,“ poukázal na rozhovor s radním, kde mluvil o 50. letech. „Pan Sloup dává signál učitelům v Karlovarském kraji: Dávejte pozor, jak budete učit historii v druhé polovině 20. století,“ dodal.

To se však ozvala 38letá žena, která v pořadu zastupovala lid. Začala se Pospíšila ptát, kdy vstoupil do politiky a co jeho strana ODS udělala dobrého, akorát podle ní rozbila Československo. „Mě dění 50. let nezajímá, pane Pospíšile, já ani nebyla na světě,“ vmetla mu do tváře. Vzápětí dodala, že se může za svou stranu akorát stydět.

To se ale jindy klidný Pospíšil rozohnil a začal hájit alespoň své kroky na ministerstvu. „Tady je taková nezaměstnanost a taková špína!“ pokračovala žena. „Já bych na vašem místě chodila kanálama.“ „To jsem rád, že mě tady nezastřelíte,“ odpověděl jí v nadsázce Pospíšil.

„Vy neexistujete v regionech, vy jste padli na kolena,“ komentoval situaci v ODS i Foldyna. „Já si myslím, že všichni víme, co se dělo v 50. letech, byly to hrozné procesy,“ dodal. Vzápětí se ale šéf lidovců Pavel Bělobrádek, jehož oba dědečkové přišli v 50. letech o majetek, obrátil na rozzlobenou ženu: „Vy říkáte, že vás nezajímají 50. léta. Kdo si to není ochoten přiznat a nezná historii, tak je nucen si ji zopakovat,“ varoval ji zvýšeným hlasem. Následně si ale vyslechl, že jeho dědové o majetky nepřišli proto, že byli rolníci, ale asi proto, že „nadávali za socialismu a otevírali ústa“.

Moderátorka Michaela Jílková se však snažila vrátit zpět k tématu. „Václav Sloup řekl, že by děcka neměla psát seminární práci na téma útěky přes železnou oponu,“ citovala. „Protože o tom nic neví,“ odvětila komunistka Lišková. „Jak mohou psát o husitech?“ zeptala se ale Jílková. „O historii se mluví až s větším odstupem,“ řekla po delší pauze Lišková.

„Jsme svědky toho, že je posílána školní inspekce tam, kde si dovolí něco říct,“ posteskl si lidovec Bělobrádek. „Začínáme u tohohle, pak se lidi budou bát, jestli budou moct učit. Pak studenti, jestli budou moct studovat,“ uzavřel.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…