Škromach by omezil platy manažerů. Inspiroval se ve Švýcarsku

26.05.2013 20:57

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) se nechal inspirovat švýcarským referendem, ve kterém občané rozhodnou o návrhu, aby plat manažera firmy nepřesáhl dvanáctinásobek platu nejhůře placeného zaměstnance. Podobné hlasování by podle politika mohlo proběhnout i v České republice.

Škromach by omezil platy manažerů. Inspiroval se ve Švýcarsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach se k švýcarskému nápadu kladně vyjádřil na svém facebookovém profilu. "Podpořili byste podobné referendum v Česku? Já ano," napsal k článku, který sdílel z on-line deníku Týden.cz. A od svých fanoušků za tento příspěvek sklidil pozitivní ohlasy.

Odměna by se podle senátora měla odvozovat od průměrného výdělku. "Minimální mzda je určována administrativně, tudíž není vhodné na ni cokoliv vázat. Mzdy politiků jsou regulovány už nyní. Ale ve firmách jde o platy mnohonásobně vyšší," řekl Škromach pro on-line deník Týden.cz.

Podle Škromachova stranického kolegy Jana Mládka je podobná idea v Česku obtížně uskutečnitelná. "Škromachova myšlenka by se ujmout mohla, ale problém je, že my nemáme zákon o obecném referendu. Máme ústavní zákon, ale nemáme prováděcí předpis. Já myslím, že v první řadě bychom potřebovali tento zákon o obecném referendu," upozornil Mládek.

Šéf komunistů je pro

Naproti tomu šéf komunistů Vojtěch Filip návrh jednoznačně uvítal, ovšem upozorňuje na stejné úskalí jako Mládek. "Já bych takové referendum podpořil, problém je, že my stále ještě nemáme zákon o obecném referendu. Možná právě proto ho vláda nechce schválit, protože se bojí," řekl.

Ne všichni návrh vítají

Poslankyně vládní TOP 09 Helena Langšádlová se ale domnívá, že do podobných věcí by stát neměl zasahovat. "Já si myslím, že odměňování má být prostě spojeno s výkonem. Říci, jestli desetinásobek nebo patnáctinásobek je hodně nebo málo, je špatně. Odměňování má být prostě spojeno s výkonem. Co je u nás alarmující, je to, že vedení firmy podává špatný výkon, firma má špatný hospodářský výsledek, a přesto má vedení enormní odměny," uvedla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…