Slib KSČM u Moravce: Budeme v konstruktivní opozici. Řeč byla i o lustracích

12.01.2014 14:55

Marian Jurečka z KDU-ČSL spatřuje v Zemanově postoji k některým designovaným ministrům sestavované koaliční vlády varování před možným chybným vedením svěřených rezortů. Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika bude jeho strana k vládě kritická, nicméně svolná k podpoře návrhů, konvenujících s komunistickým programem.

Slib KSČM u Moravce: Budeme v konstruktivní opozici. Řeč byla i o lustracích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

KSČM je od voleb největší opoziční strana, shrnul postoj komunistů k Bohuslavem Sobotkou sestavované vládě předseda jejich poslanců. Je to výsledek voleb, tak rozhodli voliči, vysvětlil. Popřál středopravé vládě, aby se jí dařilo spravovat zemi a přislíbil, že ač ji nepodpoří jako celek, vyjde jí vstříc tam, kde bude souznít s programem KSČM. „Budeme pro, jde nám o věc," dodal Pavel Kováčik. Řekl to v druhé části dnešních Otázek Václava Moravce, vysílaných na zpravodajském kanálu veřejnoprávní České televize.

V současné době je ve sněmovně v prvém čtení schválen poslanecký návrh „resuscitace“ zákona o státní službě, předložený sociálním demokratem Jeronýmem Tejcem, a zároveň Rusnokova vláda hodlá předložit návrh vlastní, reflektující úpravy zákonů za posledních deset let, jež následovaly schválení původního návrhu zákona. Jednání a schvalování je podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika „pod tlakem“ a hrozí tak, že „vznikne kočkopes“. Pro vyřešení obtíží s jmenováním Andreje Babiše ministrem navrhuje jinou možnost. „Je k dispozici jednoduchý návrh zákona na zrušení lustrací. Jsou to dvě věty," navrhuje komunista.

Podle lidoveckého uchazeče o křeslo ministra zemědělství a poslance Mariana Jurečky však „nejde o zrušení lustrací“. Připouští však, že zákon o státní službě je přijímán ve spěchu. „Já sám s tím mám veliký problém, že tato zásadní norma je přijímána v chvatu. Přesto bych si přál, aby ta norma byla co nejvíce kvalitní. Z vládního návrhu důležité a kvalitní části můžeme zapracovat do pozměňovacích návrhů před druhým čtením návrhu zákona."

Pavel Kováčik varoval, aby uvedení zákona o státní správě v život nedopadlo jako s občanským zákoníkem a připomněl možnost „zaparkování“ návrhu po již skončeném prvním čtení ve sněmovně s tím, že nová vláda předloží pozměňovací návrh. Podle jeho poslaneckého kolegy lidovce Jurečky i to je možné. Soudí totiž, že jsme se dostali pod tlak úplně zbytečně, i když ta situace tady je, musíme se s ní podle něj umět nějak popasovat.

Prezidentské pravomoci neměnit ad hoc

Nový zákon zřizuje úřad generálního ředitele státní služby, kterého má na návrh vlády jmenovat prezident. Přímo volený prezident má větší autoritu a jak ukazuje Miloš Zeman, může, pokud bude chtít, své pravomoci užívat bez ohledu na to, komu se to líbí a komu ne. Podle Pavla Kováčika by prezidentské pravomoci neměly být trhacím kalendářem, ze kterých si prezident vybírá. A jako komunista poněkud překvapil, když dodal: „Jsem člověk do určité míry konzervativní, některé zavedené modely – i na základě tradice – by měly zůstat zachovány," řekl s poukazem na jmenování profesorů prezidentem. „Nemělo by se to měnit ad hoc, jak se komu líbí," dodal.

Rovněž Marian Jurečka se kriticky vyjádřil k účelovým změnám ústavních i zákonných pravomocí hlavy státu. „Je to potřeba vydiskutovat," řekl na otázku, zda kvůli Martinu Putnovi se má měnit proces jmenování vysokoškolských profesorů. Pavel Kováčik připomněl, že spor vznikl po silné mediální kritice prezidenta republiky. „Podívejme se na to ze strany pana prezidenta, který má silný mandát a říká odvážně své názory, proč nechce jmenovat profesory, proč nechce udlovat milosti," apeloval s přáním, že diskuse by měla být vedena celkově a šířeji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…