Sociální demokraté přebíhají k zemanovcům. Po stovkách

14.04.2013 9:39

Kdo chce na jižní Moravě udělat politickou kariéru, míří do Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ). I tak by se dal vysvětlit náhlý zájem o stranu, jejíž zakladatel byl nedávno zvolen novým českým prezidentem. S Milošem Zemanem na Hradě roste i sebevědomí spřátelené prezidentovy strany.

Sociální demokraté přebíhají k zemanovcům. Po stovkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: V pražském TOP hotelu se konal sjezd SPOZ

Anketa

Která z levicových stran je vám nejbližší?

21%
63%
5%
hlasovalo: 13401 lidí

Jihomoravští zemanovci zaznamenali příchod desítek nových členů. Nyní se k nim v tomto kraji hlásí tři stovky straníků a jsou tak nejsilnější krajskou organizací v České republice. Úspěch by podle všeho zaznamenali i ve volbách: „Pokud by se počátkem března konaly volby do Poslanecké sněmovny, získala by SPOZ 20 mandátů a hlas by jí dalo 8,3 % voličů,“ uvedla v tiskové zprávě společnost SANEP, která provedla exkluzivní výzkum. 

Volby by vyhrála ČSSD následovaná KSČM

Podle této společnosti by nejsilnější stranou byla ČSSD, druzí by pak byli komunisti: „ Pokud by se počátkem března konaly volby do Poslanecké sněmovny, vítězem voleb by se stala ČSSD se ziskem 27,2 % hlasů (66 mandátů) následována druhou KSČM, které by dalo svůj hlas 17,3 % (42 mandátů) rozhodnutých voličů.“  Zemanovci proto doufají, že se v příštích letech stanou významným partnerem pro vyjednávání s vládní koalicí.

Průzkum společnosti SANEP ZDE

Noví členové jsou přeběhlíci z ČSSD

Jihomoravským předsedou zemanovců je bývalý radní ze Znojma Marian Keremidský, který byl do této funkce dříve zvolen za ČSSD.  V roce roku 2009 se připojil k zemanovcům. Strana si je vědoma přízně se současným prezidentem Zemanem a nebojí se poukazovat na spojitost SPOZ s prezidentem. Předseda zemanovců je totiž nynější hradní kancléř a mluvčí strany je zase hradním mluvčím.

Čtvrtina nových členů SPOZ pochází z řad ČSSD.  Někteří voliči ČSSD však toto vnímají jako čisté pokrytectví: „Na mě to tedy rozhodně dobrý dojem nedělá. Každá strana má své kariéristy. Takto je alespoň můžeme poznat. Divím se však zemanovcům, že přijímají přeběhlíky. Je to jen moderní trend, spoléhají na popularitu Zemana jako prezidenta. Je to celé pokrytecké,“ uvedla svůj názor paní Lucie Bílková z Brna.

Brousí si zuby na příští volební rok

Zemanovci si brousí zuby na volby, které budou probíhat příští rok. A že to bude rok bohatý na volby. Chystají se hned čtyři, včetně těch komunálních. Politický program pro Brno nemá SPOZ ještě připravený.

Ve svém celostátním programu však podporují návrhy jako zavedení vazby výplaty sociálních dávek na pracovní začlenění příjemců těchto dávek, například formou prospěšných prací nebo poskytování státních dotací nikoliv na základě počtu studentů, ale na základě uplatnění jejich absolventů na trhu práce. Lze proto očekávat, že politický program pro Jihomoravský kraj bude vycházet ze stejných zásad.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…