Stáli jste a zírali. TV Nova zničila před celým národem Klausovu ochranku

28.09.2012 20:08

V Televizních novinách na TV Nova se šéf policejního útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka snažil hájit chování svých podřízených, kteří v Chrastavě nečinně přihlíželi útoku mladého komunisty na prezidenta Václava Klause. Několikrát na něj vystřelil z airsoftové pistole, aniž by bodyguardi cokoliv udělali. Záběry TV Nova však učinily jeho vysvětlování víceméně bezpředmětným.

Stáli jste a zírali. TV Nova zničila před celým národem Klausovu ochranku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Televize Nova měla k dispozici velmi průkazné čelní záběry útoku na prezidenta, které následně analyzovala. Útočník byl v davu výborně vidět - podle redaktora TV Nova navíc vypadal jako typický útočník. Měl roztěkaný pohled a na sobě maskáčovou bundu.  

Pak se pozornost kamery zaměřila na prezidentovu ochranku. „Dva jdou před ním, dva za ním, z boku prezident vůbec není chráněn,“ ukazoval redaktor na obrazovce. Pak se v záběru objevila černá pistole, která na první pohled vypadala jako skutečná zbraň. Z ní střelec  zhruba z třiceti centimetrů  opakovaně vystřelil na prezidenta. TV Nova napočítala celkem sedm střel.  

Když dostřílel, prezident Klaus se po něm rozčíleně ohlédl. Pak se otočil na druhou stranu směrem k ochrance a poznamenal, že tohle jeho strážci nezvládli.  Bodyguardi po celou dobu jen zírali s otevřenou pusou. „Útočník odešel, nikdo si ho nevšímá,“ okomentoval redaktor další dění na záběrech.  

Pak bylo na záběrech vidět, kterak šéf hradního protokolu Jindřich Forejt ukazuje prezidentovi airsoftovou kuličku, která Klause zasáhla. Ochranka pořád nedělala nic, prezident republiky pokračoval ve své procházce davem a podepisoval se občanům.

Poté ještě stihli redaktoři Novy natočit s útočníkem rozhovor, ve kterém se přihlásil ke komunistické straně a sdělil, že extremismem není to, co provedl, ale to, že vláda nechala vyhladovět třetinu národa. Až poté si jej odvezli policisté.

Podle ředitele ochranky Jiřího Sklenky však na záběrech nebylo vidět, že v povzdálí byli připraveni další lidé z ochranky, kteří byli připraveni útočníka zatknout. „V okamžiku zjištění, že nejde o střelnou zbraň ochranka nepřikročila k použití střelné zbraně,“ vysvětlil.  

Po několika dalších rozpačitých odpovědích uzavřel své vystoupení slovy: „Jestliže prezident jde do davu, tak je to černá můra každé ochranky.“

Podle bezpečnostního experta Ándora Šándora, který záběry rovněž sledoval, byla jeho slova nezodpovědným bagatelizováním. „Měl být eliminován, ještě než se přiblížil. Když se to nepovedlo, měl někdo z ochranky chránit prezidenta vlastním tělem, nebo ho měli strhnout k zemi. Nic z toho neudělali,“ uvedl Šándor. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…