Tak to zase nestihli, paní ministryně? 15 tisíc lidí dostane dávky později

13.02.2013 14:47

Zhruba 15 tisíc lidí dostane sociální dávky se zpožděním. Zatím jim je Česká spořitelna, která provozuje sociální karty a pomoc od státu přes účty k nim rozesílá, nepřevedla. Uvedl to server iDnes.cz. Podle něj banka nedostala včas podklady a úřad práce vidí problém u dodavatele softwaru. Mluvčí úřadu Jiří Reichl řekl, že se situace řeší a přesná příčina se zjišťuje.

Tak to zase nestihli, paní ministryně? 15 tisíc lidí dostane dávky později
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Reichl uvedl, že se problém týká vyplácení rodičovské a pěstounských dávek v Olomouckém kraji. Úřad práce poslal podle mluvčího dávky do jednotného výplatního místa v pátek 8. února. Odtud měly putovat na účty k sKartám. Na běžná konta ale nedorazily. Reichl dodal, že chyba je u firmy Monet+, která je jedním z dodavatelů informačních systémů pro ministerstvo práce. Doporučil těm, kteří dávky potřebují nutně, aby si je vybrali s sKartou z bankomatu.

Technická chyba

Server citoval stížnost jedné z matek z facebooku. Spořitelna odpověděla, že se jedná o technickou chybu a že situaci řeší. Podle ředitele komunikace banky Františka Bouce může zpoždění trvat den až dva, uvedl iDnes.

Projekt sociálních karet odstartoval za bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Smlouvu se spořitelnou za ministerstvo uzavřel minulý rok v lednu na 12 let tehdejší náměstek Vladimír Šiška, kterého policie loni obvinila za podplácení při jedné ze zakázek. Systém měl podle bývalého vedení ušetřit. Od počátku ale sklízí kritiku odborů, opozice, některých koaličních politiků či rady postižených. Výhrady měl i ombudsman. Premiér Petr Nečas (ODS) a ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se loni s bankou dohodli na tom, že se pravidla používání sKaret změní. Novou smlouvu se zatím nepovedlo uzavřít.

Tak jsme to nestihli...

Problematické fungování systému výplaty sociálních dávek kritizuje Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR za KSČM. "Tak jsme to zase nestihli, mohlo by si říct ministerstvo práce a sociálních věcí, jenže jak k tomu přijdou třeba rodiče, kterým nepřišly včas rodičovské dávky? Možná by bylo dobré zavést jednoduchou metodu, nedostanou-li občané své dávky včas, ministerští úředníci a jejich podřízení na tom budou stejně a s nimi i instituce, které se na tomto faux pas podílejí. Nezaplatí-li včas občan jakýkoli poplatek, je vždy rychle penalizován, tudíž i toto by mohlo být řešení," navrhuje Vostrá.

"Jenže všechny tyto sankce nezmírní utrpení těch, kteří dnes žijí od výplaty k výplatě, ať už díky ztrátě pracovních příležitostí, kdy nezaměstnanost u nás dosáhla maxima za posledních pár let a neustále stoupá. Rodiče mnohdy pečují o děti, které nemohou být zařazeny do mateřských či základních škol a opravdu hledají každou korunu v přesně rozplánovaném platebním kalendáři pro svoji rodinu. Jsou věci, které nesnesou odklad a tato anabáze s vyplácením sociálních dávek pomalu a jistě připomíná Kocourkov. Představitelé ministerstva práce a sociálních věcí slibují, občané prosí, nadávají a výsledek se rovná nule," píše ve svém vyjádření poslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…