Takto to bylo: Nečas si myslel, že se udrží. Ale rychle mu řekli, že to nejde

18.06.2013 7:02

Petr Nečas byl ještě nedávno na politickém vrcholu, nyní ale vyklízí pole. Lidové noviny zmapovaly jednání, které rozhodlo o konci Nečase v čele současné vlády.

Takto to bylo: Nečas si myslel, že se udrží. Ale rychle mu řekli, že to nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

V sobotu Nečas prohlašoval, že se na nadcházejícím jednání vlády chce dohodnout na řešení, které bude nejlepší pro Českou republiku. „Jsem si jist, že jsem se nedopustil ničeho nepoctivého, čili nevidím důvod k rezignaci,“ odpovídal novinářům.

Nečas šel nejprve na schůzi s vlastní stranou

V neděli večer se do Strakovy akademie sjeli vrcholní představitelé koaličních stran. A také užší vedení občanských demokratů. Nečas jako první jde na jednání s kolegy ze strany. Jednání s koaličními stranami TOP 09 a LIDEM se odsunulo.

„Začali jsme půlhodinou na půdorysu Grémia ODS. Pak šel premiér na K9, aby se za námi následně vrátil. A řekl, že dává obě funkce k dispozici,“ popsal pro LN první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Nečas nepřišel na K9 s tím, že skončí. Rychle s tím byl ale srozuměn

Není přesně jasné, kdy Nečas dospěl k rozhodnutí vzdát se své funkce. „Pan premiér rozhodně nepřišel na jednání s tím, že končí. Poměrně rychle s tím byl ale srozuměn,“ prozradil LN zdroj obeznámený s průběhem schůzky.

Výmluvné je i mlčení Karla Schwarzenberga (TOP 09). Ten nejdřív v médiích prohlašoval, že vláda v čele s Nečasem může pokračovat. Pak prohlásil, že TOP 09 už v sobotu měla jasno, že premiér musí z kola ven.

Pád Nečase během čtyř dnů

Nedělní debata přitom měla spád. Schůze skončila zhruba po hodině a půl a premiér předstupuje před zástupce médií se slovy: „Podám demisi na pozici předsedy vlády.“ Na politický pád muže, který vedl Českou republiku tři roky, stačily pouhé čtyři dny.

Ve čtvrtek, kdy se objevily zprávy o razii na Úřadu vlády a zatčení šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, nebyl Nečas dlouhou dobu k nalezení. Posléze ale vystoupil před novináři a působil celkem sebevědomě. Prohlásil, že jeho důvěra v Nagyovou nepoklesla a vyvrátil spekulace o údajném zdravotním kolapsu.

V pátek vystoupil s projevem v Poslanecké sněmovně. "Výzvy k odstoupení z funkce, ke kterým jsem byl vyzýván a kterými teď budu průběžně oblažován ze strany opozice, nevyslyším," vzkázal poslancům.

V pátek se za Nečase ještě postaví širší vedení ODS. V sobotu se dosluhující premiér zříká odpovědnosti za Janu Nagyovou. V neděli oznamuje, že odchází. V pondělí poté potvrzuje, že odchází natrvalo z politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…