Topolánek promluvil o teplu

19.10.2012 14:16

Dříve premiér, nyní předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek hovořil v Olomouci o vývoji cen tepla. Podle něj se zvýší, ale ne tolik, jako tomu bylo letos.

Topolánek promluvil o teplu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

„Do cen tepla se příští rok promítne plánované zvýšení DPH i emisní povolenky, které budeme muset nakoupit. Obecně se do toho mohou promítnout i povinné investice. Nicméně každý podnik se pohybuje někde trochu jinde, takže to zvýšení zřejmě nebude tak razantní (jako letos). Ke zvýšení cen dojde mimo náš vliv," prohlásil Mirek Topolánek na diskusním setkání o energetice, které se konalo v Olomouci.

Teplárenské sdružení nyní čeká, až bude mít k dispozici informace od všech svých členů. Poté zveřejní konkrétní odhad cen v příštím roce.

Záleží dost na sazbě DPH, o kterou se vedou pře v rámci ODS. Podle posledního návrhu by se snížená sazba, která se týká tepla, měla zvýšit ze 14 na 15 procent. Emisní povolenky pak budou muset teplárny nakupovat jako kompenzaci za vypouštění škodlivin. V roce 2013 ale většinu dostanou ještě bezplatně.

Některé z tepláren začnou příští rok projekty, díky nimž by měly splnit přísnější ekologické limity stanovené od roku 2016. Podle Topolánka čekají české teplárny v následujících letech investice, které se budou pohybovat mezi 80 a 90 miliardami korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…