V Ústeckém kraji se evakuovaly už i obce na Litoměřicku. Lovochemie přestala vyrábět

03.06.2013 18:17

Nejen krajské město a Děčín, ale i další obce a vísky v Ústeckém kraji zápolí s povodňovou vlnou. Na Litoměřicku byly z důvodů ohrožení velkou vodou evakuovány obce Křešice, Žalhostice, České Kopisty a Mlékojedy. V osm hodin ráno zasedal i krizový štáb ředitele zdejších hasičů. Podle hydromap vodařů je situace nejhorší pod Flájskou přehradou na Mostecku.

V Ústeckém kraji  se evakuovaly už i obce na Litoměřicku. Lovochemie přestala vyrábět
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

Na Litoměřicku voda dosáhla ráno 587 cm. Hasiči připravili tisíc pytlů s pískem a distribuují je na potřebná místa. Lovosický podnik Lovochemie z Babišovy skupiny Agrofert odstavil výrobu. V Roudnici nad Labem byla postavena protipovodňová stěna. Ve Štětí byla uzavřena silnice u podniku Mondi, který rovněž omezil výrobu.

Průjezdy železničním koridorem

Roudničtí lidé se ptají, proč se nezajistí průjezdy železničním koridorem. Podle místních na něj po celý víkend několikrát popadaly stromy, takže je potřeba je nejprve odstranit.

V Děčíně bylo z důvodů nebezpečí stoupající hladiny Labe evakuováno 215 lidí a 8 lidí bylo evakuováno ve Hřensku. V Děčíně bylo ráno na Labi naměřeno 650 cm. Ve městě jsou postaveny protipovodňové hráze a u nich je voda odčerpávána. Stanice hasičů evakuovala materiál z přízemních prostorů. Podle informací města z přibližně deváté hodiny ranní Pětimostí zatím zůstává obousměrně průjezdné, provedena budou pouze opatření na kanalizačních sítích. Tyršův most - Labské nábřeží provoz je částečně omezen na kruhovém objezdu. Z důvodu protipovodňového opatření zůstala  doprava obousměrná. Informační linka  412 516 516  je v tuto chvíli přetížena, volat mohou lidé na číslo  412 593 183 . „Průjezd městem bychom měli podle předpokladů udržet do 16 hodin. Záleží však na aktuálním vývoji povodňové situaci,“ hlásí mluvčí radnice Markéta Lakomá.

Nejhůře je na tom Český Jiřetín

Podle mapy stavu a průtoků vodních hladin v Ústeckém kraji  je na tom nejhůře Český Jiřetín, respektive okolí Flájského potoka. Lidé ale ještě včera odpoledne na Facebooku kritizovali starostku, že situaci nezvládla odhadnout, přestože zdejší víska má neblahé zkušenosti už z předešlých povodní. „Víte, v kolik dorazili? Paní starostka, když konečně po desáté hodině dorazila a opomněla zavolat hasiče, je až na upozornění místních obyvatel zavolala. Stojí u nás a říká: "Neteče vám tam voda?" A stojí v tom proudu, co se valí k nám. No to mě podrž…,“ svěřila se obyvatelka Klára L.

V krajském městě Ústí nad Labem byla ráno naměřena hladina Labe ve výši 695 cm. Uzavřen je kruhový objezd pod Větruší. V ústecké části Střekov byla vyhlášena zatím dobrovolná evakuace. Hasičské jednotky jsou schopny odčerpávat případnou vodu pod viaduktem u mostu Dr. Edwarda Beneše do výše hladiny Labe 850 cm, snažily se jej držet průjezdný, ve čtvrt na deset si vzestup hladiny Labe vyžádal uzavření podjezdu pod mostem E. Beneše – tzv. protipovodňové vany. Vanu začala zaplavovat voda, další pokračování dopravního provozu by už nebylo bezpečné. Objízdné trasy jsou vedeny centrem města, kde řídí dopravu městští a státní policisté.

Při odříznutí střekovské strany Labe se bude jednotka Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje ze stanice Všebořice dislokovat do podniku Setuza. Ústecký kraj zřizuje krizovou telefonní linku s nepřetržitou službou 800 876 011, na níž se lidé dozvědí základní informace o formách pomoci a opatřeních včetně rad, jak se v případě ohrožení zachovat.

Povodňový plán celého Ústeckého kraje mohou lidé sledovat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…