VIDEO Máme z vás prd, vzkazuje politikům tajemný muž. A lidé koukají

24.07.2013 13:42

JINÝMA OČIMA Již šestým rokem se objevuje na internetu se svými klipy na různá společenská témata – politiku nevyjímaje. To, kdo se vlastně za zkratkou NejFake, pod kterou videa publikuje a zřejmě i vytváří (nebo se na jejich výrobě podílí) skrývá, nedává spát asi mnohým. I proto mají vždy vysoký počet zhlédnutí.

VIDEO Máme z vás prd, vzkazuje politikům tajemný muž. A lidé koukají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktéři Holešovské výzvy dali výpověď vládě ČR. Ovšem bez svého lídra Slávka Popelky, který byl zadržen policií

Klip, který se objevil na YouTube pod názvem Česká politika, má zatím „jen“ něco přes 47 500, některé jiné dosahují i řádově statisíců. Jsou alarmující – některé nabízejí mluvené slovo, jiné politický rap.

„Máte rádi českou politiku a politiky? Musíte mít, rozhodli jste se pro ně. Nikdo vás nenutil, nikdo na vás nenaléhal, abyste je volili,“ konstatuje NejFake například v úvodu videa Česká politika.  A shrnuje stav, ve kterém jsme se ocitli.

Politická strana - dobře fungující firma, která však nemusí platit svým zaměstnancům

„Poměr barev se mění, jednou vyhrajou ti, jindy zase oni. Je to ale velmi dobrý byznys. Politická strana je taková dobře fungující firma – ovšem s rozdílem, že ale nemusí platit své zaměstnance. Dostane na ně peníze od státu, tedy od všech z nás, navíc ještě i miliony na kampaň. A tak jedna strana vyhraje, a ta druhá se ji snaží potopit. Nedovolí jí třeba sestavit vládu, vznikají skandály, vyplouvají na povrch úplatky. A co z toho máme my, občané? Prd,“ pokračuje dál NejFake, mladý tajemný muž.

Ve své promluvě k lidem, kteří ho stále aktivně vyhledávají na internetu, na YouTube i Streamu, pak připomíná, že „ministři se u nás střídají jako stráž na Hradě v období střevní chřipky…“

Nebylo by lepší, kdyby každý politik hlasoval sám za sebe?

Ptá se pak i na to, kde je onen zakopaný pes? Naznačuje, že skutečně může spočívat v tom, že jsou v politice strany. „K čemu je ale dvě stě lidí, když členové jedné strany musí hlasovat podle instrukcí svého předsedy? A když ne, jsou vyloučeni ze strany a nahrazeni povolnějšími? Není rozumné takto schvalovat zákony. Nebylo by lepší, kdyby hlasoval každý za sebe? Protože lidi si zvolili toho jednoho konkrétního člověka,“ uvažuje nahlas ve svém videu.

S tím, že by měli lidé brát v potaz to, že člověk, co se dostane k moci, chce pak ještě více moci. Jenže ta může s sebou přinést špatné vládnutí.

„Ukázkou špatného vládnutí bylo i v minulosti zvyšování daní. Stejné je to i dnes. Jenže když brala tehdejší šlechta z daní hodně velký díl pro sebe a nezbývalo na poddané, tehdy se prostě vyhodili z okna a bylo po problému. To by teď bylo považováno, jak mnozí rádi stále připomínají, za nehumánní. Humánnější je tedy vědomě okrádat ostatní a myslet u toho jen na sebe a nebýt za to nikdy potrestán, protože je tu ještě něco jako poslanecká imunita…“ zamýšlí se NejFake, kterému se nelíbí, jak se naše země, ale i celý svět, zadlužuje.

Já ani moje babička obrněné transportéry nepotřebujeme, tak proč za ně máme platit dluhy?

Uvažuje a vyzývá i ostatní k tomu, aby se zamysleli nad tím, kdo všechno jednou ty dluhy zaplatí.  „Všude ve světě se v různých intervalech zvyšují daně. Nikde není opačný trend - není tedy nakonec chyba v nás? Že to dovolíme a volíme stále lidi, kteří to dovolují? Budeme to ale my, i když jsme si vědomě nic neutratili, nepůjčovali si, kdo na to doplatí. I když peníze, které dlužíme, jsme ani nikdy nepotřebovali. Pokaždé, když jdeme k volební urně, měli bychom se tedy o to zajímat a zamyslet se nad tím. Vždyť já ani moje babička nepotřebujeme obrněné transportéry, ani stíhačky, ani platit nějakým úředníkům statisícové odměny,“ konstatuje dál NejFake.

A varuje i před tím, aby lidi propadli pasivitě. „Když nejdeme volit vůbec, mohou za nás rozhodnout mnohdy jen slabí jedinci bez vlastního názoru,“ říká.

Ovšem, jak už bylo zmíněno, video Česká politika rozhodně není jediným. Internet jich nabídne až několik desítek. Většina z nich se sice týká politiky, ale najdou se i jiná, vážná témata, podaná provokativní formou, jen velmi málo protnutá něčím odlehčeným.

Banda darmožroutů v oblecích aneb politická lůza - servítky jdou prostě stranou...

A tak například jeden z politicky laděných rapových dílek mluví dle očekávání nevybíravě k politikům: „Jste jen banda darmožroutů v oblecích a kravatách – politická povaha je často dosti žravá… Jste lůza politická, co čeká na povstání.“

Tento song zhlédlo řádově několik set tisíc diváků, protože je věnován všem politickým činitelům, kteří od roku 1989 rozhodovali o české budoucnosti.

„Ať už chybovali nebo dělali správné věci, vedlo to k dnešní smutné situaci, kterou pociťujeme všichni každý den. V politice nehledám žádného Mirka Dušína, ale člověka, kterému záleží na této zemi a na občanech. Takový člověk se vždy správně rozhodne a pomůže této zemi se postavit zase na vlastní nohy. Byl bych velice rád, kdybyste na to mysleli při dalších volbách, chci abyste nezapomněli, co minule zvolení politici pro naši zemi během svých čtyř let vládnutí udělali nebo neudělali. Když už ale nechcete lepší budoucnost pro sebe, chtějte ji pro svoje děti, pro svoje kamarády a známé, chtějte ji pro příští generace českého národa," alarmuje i v textu pod videem NejFake – člověk s maskou.

Zdá se, že se po celou dobu, kdy do virtuálního světa internetu vstoupil a zaujal řadu diváků – ne jen úplně nejmladší generace, muž pod maskou dobře baví dohady nad jeho skutečnou identitou.

Tvář není na člověku to nejdůležitější, NejFake chce lidi občas naštvat

Jak sám na videu vysvětluje těm nejzvědavějším, je to člověk, který chce polemizovat o pravdě a lži. „Můj předobraz je Endy Kaufmann, také člověk, který provokoval. Chci vás někdy proto i účelně naštvat, ale nedělám to ve zlém, abych vás ponížil. Chci, abyste si uvědomili, kdo tady lže…Pochopte, že tvář není na člověku to nejdůležitější…Říkali jste a mnozí to tvrdili, že jsem původním jménem Adam Richtr. Ujišťuji vás, že je to jen smyšlené jméno – to skutečné jste měli a máte celou dobu před sebou,“ uvádí NejFake. (Jméno Adam pochází z hebrejštiny a slova člověk. Richter je zase z německého slova soudce.)

NejFake se objevil v roce 2007 poprvé na internetu, o rok později na Streamu. A i když by jeho dílka mnohý kritik zcela ztrhal pro svou naivitu a ideály, jak se ukázalo, je to právě to, co lidé hledají.  I proto všichni začali pátrat po jeho identitě. „Dávali mi různá jména Jan Keef (přesmyčka NejFake), Lukáš Houdek atd… Moji tvář většina lidí nezná, a přesto mě mají rádi – neví, kolik mám peněz, jak se oblékám – děkuji za to,“ shrnul NejFake. Nutno dodat, že v souvislosti s hledáním odpovědi na otázku, kým vlastně je, se objevily i názory, že je to hned několik osob, které si jméno NejFake vzájemně půjčují.

Tajemná tvář pod maskou může připomínat i příznivce hnutí Anonymous, kteří také prostřednictvím videí předávají světu své vzkazy, aniž by kdokoli s nimi mohl oficiálně komunikovat či získat oficiální vyjádření. Přesto nebo právě proto si i tito hacktivisté ve světě získali úctu a popularitu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…