VZP čeká další miliardové ztráty, upozorňuje deník

04.05.2013 12:50

Největší česká zdravotní pojišťovna VZP původně odhadovala, že v letošním roce udrží vyrovnanou finanční bilanci, teď se však ukazuje, že opět skončí v dluzích, a to ne právě malých. Podle informací deníku Insider přesáhnou ke konci roku závazky pojišťovny vůči poskytovatelům zdravotní péče čtyři miliardy korun.

VZP čeká další miliardové ztráty, upozorňuje deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

„V současnosti odhadujeme zápornou bilanci ve výši 2,7 miliardy korun a závazky vůči poskytovatelům zdravotních služeb po lhůtě splatnosti ke konci roku ve výši zhruba 4,1 miliardy korun,“ píše VZP ve zprávě pro členy správní rady, kterou má deník k dispozici.

Ztráty tři až šest miliard

Jak je možní, že VZP původně počítala s vyrovnaným finančním plánem? Odhadovala totiž, že vybere více peněz na pojistném, to se však nepodařilo kvůli relativně vysoké nezaměstnanosti. Očekává se propad příjmů ve výši 770 milionů korun, ale navíc zřejmě dojde i ke zvýšení výdajů za zdravotní péči, a to o 1,9 miliardy korun. Vzrostou zřejmě náklady na léky a ambulantní péči.

V černých číslech se základní fond pojišťovny udržel naposledy v roce 2008. Pak ale přišla krize a VZP během ní rok co rok vykazuje ztrátu v rozmezí od tří do šesti miliard. To je důležitá zpráva nejen pro klienty VZP, ale také pro jejího ředitele Zdeňka Kabátka. On sám totiž předložil Správní radě návrh, podle něhož by měl k základnímu platu 225 tisíc korun měsíčně dostat odměny jen v případě, že se fond udrží v kladných hodnotách. Tyto odměny mohou teoreticky přesáhnout milion a čtvrt.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…