Valtr Komárek lituje promrhaného života Davida Ratha. A je mu zle

07.06.2012 9:12 | Zprávy

David Rath je ukázkou promrhání obrovské energie, vysoké inteligence člověka, který už jako lékař mohl udělat spoustu dobrých věcí. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl čestný předseda ČSSD Valtr Komárek. Podle něj je v politice většina slušných lidí, jen na útočných hrotech všech stran jsou zhusta lidé, u kterých chybí odbornost. A politické strany? Vytrácí se obsah a tancují se rituální tance jako v Africe pro turisty.

Valtr Komárek lituje promrhaného života Davida Ratha. A je mu zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Čestný předseda Valtr Komárek nechce nad kauzou Davida Ratha moralizovat. Lidsky je mu ho líto a Rath je jen součástí politikou promrhávaných lidských životů. „Já to vnímám - což se asi na politika nehodí, ale já jsem odjakživa takovej divnej politik – bolestně. Je mi prostě obyčejně lidsky líto, že současná česká politika je spojená s promrháváním smysluplného aktivního lidského života,“ řekl Valtr Komárek úvodem.

Politika stran? Formality místo obsahu

„Celá politická praxe stran – a já bych žádnou nevyjímal, tedy ani sociální demokracii, kterou reprezentuji – je spojena spíše s formalitami než obsahem. Neustále se zasedá, dělají se tisková prohlášení, dělá se dojem na lidi a reálný život uniká mezi prsty. Ztrácí se v tom rituálu,“ míní dlouholetý politik.

“Kdybych to chtěl ironizovat, pak to připomíná rituální tance, které vám nabídnou třeba na slavnostech pro turisty v Africe, kde je tančí a v podstatě ani nevědí, proč je kdysi tančili – třeba na přivolání deště. A mně to přijde, že v naší politice tančíme tyhle rituály a lidská podstata politiky, tedy aby se strany staraly o to, jak lidi žijí, jaké mají podmínky, jak by se jim dalo pomoci, co se dá zlepšit, tak tahle podstata nějak vymizela,“ stěžuje si čestný předseda.

Rath: Promrhaný život nadaného člověka

„Podstatou politiky už není, aby politici nějak žili s těmi lidmi a dýchali, aby vnímali, že každý ze spoluobčanů má své problémy, že každý – okřídleně řečeno - nese svůj kříž. Jsou tu rakoviny, rozvody, rodiny nemají táty, kteří by se o ně starali, matky to musí utáhnout i ekonomicky, a chtělo by to tolik si nějak vycházet ku pomoci.... My místo toho řešíme pořád kampaně,“ říká smutně Komárek.

„A mně celé dění kolem Davida Ratha připadá jako kapka rosy, ve které se zrcadlí kus celého světa – té beznaděje. Rath stejně tak reprezentuje promrhaný život člověka, který je nadán mimořádnou energií, inteligencí, mohl by udělat spoustu dobrých věcí už jako lékař. A místo toho je takovouto politováníhodnou součástí politické nedostatečnosti v naší společnosti, kde nedokážeme sundat hledí a podívat se jedni druhým do očí,“ myslí si o kauze dnes už exhejtmana a expolitika ČSSD Valtr Komárek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…