Véčka se pokusila omezit církevní restituce. Vláda se jim nejspíš vysměje

16.12.2012 9:36

Snaha Věcí veřejných zredukovat církevní restituce se nejspíš mine účinkem. Novela zákona z véčkařské dílny, která má snížit náhrady církvím, totiž nejspíš neprojde ve vládě. Svědčí o tom předkládací zpráva pro vládu, která se objevila na jejím webu.

Véčka se pokusila omezit církevní restituce. Vláda se jim nejspíš vysměje
Foto: ČSSD
Popisek: Propagační obrázek Čssd k církevním restitucím

Podle návrhu novely, jak jí připomněl server Prvnizpravy.cz,  mělo být také z deseti na sedm let zkráceno období, při kterém by stát církvím ještě přispíval na jejich činnost. Předkládací zpráva však namítá, že by taková změna byla v rozporu s dohodou mezi státem a církvemi. „Navrhovaná redukce příspěvku by tak mohla ohrozit obecně prospěšné působení církví,“ obávají se autoři zprávy.

Rovněž bylo navrhováno, aby církve přišly o možnost získat majetek vyvlastněný sice až po 25. únoru 1948, ale z titulu revize první Pozemkové reformy, přijaté ještě před tímto datem. Véčka se obávají, že by zmínkou o této reformě mohla být prolomena hranice komunistického převratu, která je všeobecně považována za nepřekročitelnou. Vládní zpráva však poznamenává, že tato změna by musela vést k redukci navráceného majetku až o osmdesát procent.

Za nepřiměřený bude nejspíš vládou označen i návrh, aby byly z restitucí vyňaty umělecké předměty a archiválie „z fondů institucí celonárodního významu“. Podle zprávy je tento návrh vágní, a vůbec není jasné, co je těmito institucemi míněno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…