Vinen. Soud s ministrem financí Kalouskem na stránkách bulváru

02.04.2012 19:54

Bulvární deník Blesk vytasil zbraně proti ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Otázal se jedenácti ekonomických odborníků, coby soudních porotců, jestli boj s ekonomickou krizí kormidluje Kalousek dobře. „Jen dva z nich se ale Kalouska zastali,“ uvedl k tomu Blesk.

Vinen. Soud s ministrem financí Kalouskem na stránkách bulváru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

Nápad, jak z ministra financí udělat obětního beránka za prázdné kapsy Čechů, dostal bulvární deník. Státní rozpočet je totiž na tom zle, ovšem deník se chytl toho, jak Kalouskovy plány na jeho uzdravení ekonomové kritizují. A aby bylo jasno, Blesk se otázal hned několika ekonomických odborníků, zda zdanění bohatých, vyšší DPH a pomalejší růst důchodů je to pravé ořechové. Jen dva odborníci ale dávali v anketě Kalouskovi za pravdu.

Tak například Petr Zahradník, ekonom České spořitelny a člen NERV Blesku řekl, že by prosadil, aby daně v oblastech, které ovlivňují konkurenceschopnost ČR, nebyly vysoké. A co by Kalouskovi vytkl?

„Vytkl bych mu, že se snaží nebo snažil řešit vyrovnanost rozpočtu na úkor důchodců. Jako vlivný politik by měl zachránit to, abychom z evropských fondů vyčerpali všechno, co bychom z nich vyčerpat měli,“ uvedl Zahradník, jehož obličej byl stejně jako v případě ostatních oslovených ekonomů orámován starosvětskou soudcovskou parukou..

Zmrazení důchodů na tři roky by nebylo dobré

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek pak řekl, že dobré na plánech ministra financí je to, že kormidloval státní finance tak, že si Česko nikdo ani náhodou nepletl s Řeckem. A co je na jeho plánech špatného? „Zmrazení důchodů na tři roky by nebylo dobré, i když si nejsem jist, zda svůj návrh myslel ministr Kalousek vážně. Měl by snížit frekvenci daňových změn, která začíná být unavující,“ řekl Sobíšek.

Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE pak ocenil Kalouskovu vytrvalost ve snaze snížit rozpočtové deficity a zabránit tak ještě vyšším splátkám v budoucnosti, které by musely hradit naše děti. „Myslím si však, že by na to měl jít od lesa a při šetření by měl používat zdravý selský rozum.“

Šichtařová: Co je špatně? Neustálá změna daňového systému...

„To dobré mě nenapadá, to, co udělal špatně, je neustálá změna daňového systému. Ono nejde ani tak o to, jestli DPH je 19 nebo 20 procent, nebo 18, jde o to, že se ty daně často mění, což je pro ekonomiku strašně destabilizující. Pomohlo by, kdyby se s už daněmi nehýbalo dalších deset let,“ sdělila pak deníku Markéta Šichtařová, analytička Next Finance.

V rámci možností české politické scény je jeho snaha o snižování rozpočtového schodku úspěšná. To si myslí David Marek, ekonom Patria Finance. „Ač jsou to kroky nepopulární, Česká republika by měla dále snižovat schodek podle plánu ministerstva financí a tímto způsobem pomáhat dlouhodobé stabilitě a tím i prosperitě české ekonomiky,“ dodal.

Proti Kalouskovi je pak vyloženě Marek Hatlapatka, analytik ze společnosti Cyrrus. I když i on vidí na ministrově snaze něco dobrého. „V probíhající evropské dluhové krizi jej oceňuji za boj proti nezodpovědnosti ostatních politiků. Bohužel ani on nedokázal dostatečně prosadit cestu efektivity a úspor a nyní se uchyluje k jednodušší cestě zvyšování daní. Toho by se měl vyvarovat – může to mít negativní dopad na růst ekonomiky,“ pronesl Hatlapatka.

Pikora: Časté změny směřování ekonomiky nejsou dobré

Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora pak pro deník zmínil, že se mu nelíbí, jak se často mění směřování ekonomiky. „Příklad – jednou řekneme, že podpoříme fotovoltaiku, abychom následně řekli ne. To časté střídání ve mně vzbuzuje velké obavy. Každý ministr by měl bojovat, aby podnikatelé měli co nejlepší prostředí, kde bude co nejméně korupce.“

Jan Veleba, prezident Agrární unie ČR je přesvědčen o tom, že škrty, které jsou mnohdy potřebné, by měly být doplněny a vyváženy některými prorůstovými opatřeními. „Jako příklad bych uvedl, když ministerstvo financí bylo proti přihlášení ČR do programu Ovoce do škol, a přitom jsme se na něm měli podílet jen pouhými 19 miliony z rozpočtu.“

Ježek: Ať ve svém snažení pokračuje

„Ministr financí Kalousek dělá dobře, že se snaží snížit rozpočtový deficit, ať v těch úsporných opatřeních pokračuje. On samozřejmě naráží na to, že se to šetření nikomu nelíbí, že to jistě nikdo nemá rád, ale je to strašně důležitá věc a je to třeba,“ vyslovil pochvalu exministr a docent na VŠE Tomáš Ježek.

Ekonom a člen NERV Miroslav Zámečník a Petr Zámečník, šéfredaktor Fincentrum Media, pak ke Kalouskovi nevynesli žádný tvrdý soud. Jeho opatření ale mírně znegovali.

„Ta podstatná jeho zásluha je, že jako ministr bude schopen držet konvergenční program, kterým se ČR zavázala Evropské komisi. Jinými slovy, že bude snižovat deficit. Naopak strašně rád bych viděl lepší výběr daní a plné využití všech možností, které má finančně-analytický útvar, celní a finanční správa,“ řekl Miroslav Zámečník.

„Jeho hlavním přínosem jsou úsporná opatření, směřující ke snížení deficitu státního rozpočtu. Špatnou zprávou jsou četné kompromisy, které musí činit v rámci udržení koaliční vlády. Podnikatelům by pomohly dlouhodobě stabilní pravidla, nízké daně a pružný trh práce. A nízká úroveň korupce,“ dodal pak k tématu Petr Zámečník.

Deníky do Kalouska ryly kvůli rozvodu

Do ministra financí se oba bulvární deníky, tedy Blesk i Aha!, nedávno obouvali kvůli jeho rozvodu. Pitvali se také ve spojitosti s tím v jeho majetku a deníky zjišťovaly, co všechno z nemovitostí nechal Kalousek přepsat na exmanželku Radku a co na děti. O víkendu si pak Aha! vzalo na paškál téma, které se dotýká důchodců.

Ekonomičtí ministři se totiž ve čtvrtek dohodli, že se valorizace důchodů o něco zpomalí, přesněji řečeno důchody v příštích třech letech porostou jen třetinovou rychlostí ve srovnání se současností. Rozhodnutí ministra financí ale prozatím není ještě zcela uvařené, neboť ekonomičtí ministři se ještě jednou k tématu sejdou. Aha! pak třeba rozebíralo, co vlastně konkrétně Kalouskův návrh znamená.

Podle výpočtů Aha! se totiž prý mohou zubožení senioři těšit jen na zhruba procentní přídavek, tedy několik desítek korun měsíčně navíc. A to jim – vzhledem k tomu, že se chystá další zvyšování DPH – sotva pomůže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…