Vít Bárta měl čisté úmysly, řekl Josef Dobeš a Tachecí se neudržela

14.11.2012 8:36

Josef Dobeš, bývalý ministr školství, se stal opět viditelným, když v minulém týdnu podržel vládu a na základě toho spálil mosty k Věcem veřejným, za které ministroval. Nyní v rozhovoru pro MF Dnes vysvětloval, proč se se stranou rozešel a co se ve „Véčkách“ změnilo.

Vít Bárta měl čisté úmysly, řekl Josef Dobeš a Tachecí se neudržela
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jan Kubice a Josef Dobeš na mši

Přiznává, že se stranou se rozešel a třeba jejich předsedu Radka Johna by dnes už v žádném případě nevolil. Podle jeho hodnocení vystudovaného psychologa stranu semlela moc a veřejné funkce.

V roce 2008 prý říkal na vedení Věcí veřejných, že by neměly chodit do velké politiky. „Říkal jsem, že na to nemáme, že nejsme dost zralí a ta mlýnice nás semele. Semele nás osobnostně, protože jsme si ještě neověřili, jestli odoláme všem těm svodům. A zůstal jsem z toho nejužšího vedení osamocený,“ vzpomíná.

Podle něj lidé z Věcí veřejných skutečně měli zájem ve společnosti něco změnit, ale dostali se příliš rychle na vlivné pozice a semlelo je to. Takový případ je podle něj třeba i nejmocnější muž strany Vít Bárta. „Znám ho víc, než spousta lidí. V mnoha věcech je Vít Bárta čistý altruista. Do politiky šel s čistými úmysly,“ ujišťoval. V tu chvíli redaktorka Barbora Tachecí poznamenala, že si z ní exministr nejspíš dělá legraci. Dobeš jí však ujistil, že toto hodnocení někdejšího majitele bezpečnostní agentury ABL skutečně myslí vážně.

Někdejší zaměstnanec agentury ABL musel čelit i dotazům na svou roli ve firmě, neboť redaktorka Tachecí objevila, že byl podepsán téměř pod všemi podezřelými smlouvami, které firma podepsala s městskou částí Praha 11. „To vyplývalo z pozice člena představenstva,“ ujišťuje. „Jednou za čtrnáct dní jsem seděl s právníkem a vždycky jsem se zeptal, co vlastně podepisuju,“ vzpomíná bývalý ministr školství. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…