Vláda stojí na volných radikálech. A Dobeš si to užívá, píše deník

08.11.2012 8:31

Petr Nečas (ODS) v pozici šéfa vlády začal dělat přesně to, co ještě nedávno razantně odsuzoval. Pro prosazení koaličních zákonů hledá podporu nezařazených poslanců, protože jeho vlastní politická síla nedosahuje potřebné poslanecké sto jedničky. Možností má ale dost. Oslovit může Milana Šťovíčka, Josefa Dobeše nebo Pavla Béma. Jejich podporu však bude muset něčím „koupit“.

Vláda stojí na volných radikálech. A Dobeš si to užívá, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) fakticky vládne silou 99 poslanců. K dosažení většiny přitom může požádat o pomoc různé „volné" poslance, podle toho, jaký zákon se zrovna projednává. Čtvrteční MF Dnes poukazuje na fakt, že daňový balíček podpořil např. Josef Dobeš, který již nepatří do klubu VV, zatímco důchodovou reformu podpořil poslanec Pavel Bém. Dobeš byl zásadně proti, protože mu tam schází možnost věnovat část svého odvodu rodičům. Zjednodušeně řečeno, vláda se opírá pokaždé o jinou většinu. Deník v této souvislosti připomíná, že tento styl vládnutí Nečas ještě nedávno razantně odmítal.

Konečně se mohu svobodně rozhodovat

„Nepřistoupíme na model, kdy by to byly dva poslanecké kluby a pak nějaký volný soubor volně pobíhajících poslanců, aby se to dopočítalo do nějakého počtu. To nepovažujeme za součást takzvané bezpečné většiny. Pokud by taková bezpečná většina nevznikla, je ODS připravena jít do předčasných voleb," hlásil ještě 19. dubna Nečas. V souvislosti s daňovým balíčkem už ale varoval před předčasnými volbami a ekonomickými změnami, které chystá levice.

Právě daňový balíček podpořil i exministr školství Josef Dobeš, který dává nepokrytě najevo, že si současný stav užívá. Může si totiž sólo diktovat řadu požadavků pro sport, za který podle vlastních slov v tuto chvíli bojuje. „Konečně se mohu svobodně rozhodovat,“ libuje si bývalý véčkař Dobeš, který už byl vládním i opozičním poslancem a teď je nezařazený.

Pokud chce koalice přežít, bude muset Dobešovi či Pavlu Bémovi či Milanu Šťovíčkovi ustupovat. Vládní politici přesto tvrdí, že je vláda kompaktní. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který se stal místopředsedou ODS, je přesvědčen, že stále žije základní koncept koalice tří stran a ostatní nechce předjímat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…