Vláda, která visí na Pavlu Bémovi. Prý dost nebezpečná možnost

19.04.2012 13:01

Vládní strany ODS, TOP 09 a vznikající nová platforma či strana Karolíny Peake mají čas do pondělí, aby si zajistili většinu hlasů ve sněmovně, jinak budou předčasné volby. Počty poslanců stojících za vládou se mění každou chvíli. Nyní nezařazený poslanec Pavel Bém avizuje, že vládu bude podporovat v rozpočtově odpovědných krocích. Pro zvyšování daní ale ruku nezvedne.

Vláda, která visí na Pavlu Bémovi. Prý dost nebezpečná možnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Bém jako i někteří další politici připomíná, že to, co dnes Karolína Peake organizuje, měla loni v plánu i Kristýna Kočí. „Situaci považuji za vážnou a mimořádně znepokojivou. Vnímám ji jako vyvrcholení téměř rok trvající katarze v klubu VV,“ soudí poslanec ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz

SLEDUJEME Rozpad koaliční vlády

Jde Peake ve stopách Kočí?

„Není bez zajímavosti připomenout, že o kroky, které dnes reprezentuje paní vicepremiérka Peake, se před rokem pokusila slečna Kočí,“ upozorňuje na tehdy zatracovaný pokus o puč ve VV, jež dnes vládní špičky vítají.

Podle jeho slov jsme byli svědky toho, co následovalo a co nelze nazvat jinak než vládní krizí. „Předpokládám, že ji má premiér v rukách a že on navrhne řešení a další kroky. Zatím jsem nic takového z jeho strany nezaregistroval,“ netají se pochybnostmi Bém.

"Bude potřeba velmi pečlivě zvážit, zda vláda postavená na přeběhlících může být zárukou stability na úrovni parlamentu, vlády a státu vůbec. Naše země s tímto fenoménem má zkušenosti, a to ne vždy dobré,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Bém a na rozdíl od jiných svých kolegů se nezdráhá použít slova přeběhlíci.

Bém: Zvyšovat daně? Zapomeň, vládo

Ten je také navíc přesvědčen, že takové konstelace neodpovídají hlasům voličů a půdorysu volebních výsledků. „V obecné rovině rozpočtovou odpovědnost podpořím, zvyšovaní daní nikoliv,“ podmiňuje svoji podporu vládě Bém.

Nad navrhovaným zvyšováním daní ostatně nesouhlasně kroutí hlavou i jiní poslanci. Například Boris Šťastný to označil za zvěrstvo, za které by dříve ODS v boji pro levici položila život.

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ParlamentnímListům.cz sdělil, že klub ODS dosud o žádném zpětném sbližování s Pavlem Bémem nejednal. "Já sám jsem do Pavla Béma nekopal, protože odmítám kopat do lidí, do nichž kopou média, z principu. Nicméně měla-li by vládní koalice viset na hlasu Pavla Béma, tak to si myslím, že není ta bezpečná vládní většina, o které mluví premiér," míní Benda.

"Samozřejmě v okamžiku, kdy bude jistá bezpečná většina, budeme se bavit i s nezařazenými poslanci tak, jako se s nimi bavíme do dneška a stejně tak budeme jednat i se zbytkem poslanců Věcí veřejných o jejich případné podpoře vládě, to nepochybně," uvádí dále Marek Benda a doplňuje, že pokud chce Bém podporovat vládu v rozpočtově odpovědných opatřeních, ale ne ve zvyšování daní, je to prý poněkud šalamounské stanovisko. "Takhle to bohužel fungovat nemůže, ale uvidíme, jak to dopadne, ta debata se s ním nepochybně povede," dodal místopředseda poslanců ODS ve vyjádření pro naši redakci.

Poslanec za ODS Aleš Rádl spíše nepředpokládá, že by Pavel Bém v klíčových otázkách hlasoval proti vládě Petra Nečase. "Myslím si, že jako dlouholetý loajální člen ODS má v sobě stále zakódovanou schopnost spolupracovat s občanskými demokraty. Jsem ale spíše zmatený z toho volání po jasné většině, protože pro mě byl poslední výstup takový, že Věci veřejné jasně deklarovaly podporu vládě. Pak teda část Véčkařů deklarovala ještě takovou tuplovanější podporu vládě. Je pro mě nejasný ten turbulentní vývoj, když přitom k žádnému zpochybnění vládní většiny ani v jednu chvíli nedošlo," podivuje se Rádl.

"Můj soukromý názor je takový, že se tu někdo trošku začíná chovat jako kdysi dávno Zenkl, Ripka a Drtina a dopadlo to tehdy velmi nezodpovědně," narážel poslanec na neblahé události Února 1948.

K místopředsedkyni vlády nicméně zatím z klubu Věcí veřejných přeběhli poslanci Jiří Rusnok, Martin Vacek, Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Jana Suchá a Viktor Paggio. Vládní kabinet se také chystá podpořit Milan Šťovíček, který kvůli tomu včera složil funkci místopředsedy VV, k Peake se však zatím přímo přidat nechce.

Nerozhodnutí zatím jsou poslanci Véček Otto Chaloupka, který je v USA, a Radim Vysloužil. Ten nezvedá telefony a nereagoval ani na SMS zprávu redakce.

Ne všichni však z klubu Věcí veřejných odcházejí. Bývalý ministr školství Josef Dobeš, který klub nedávno opustil, se v reakci na poslední vývoj ze strany Karolíny Peake chce mezi poslance VV naopak vrátit. Ve včerejším rozhovoru pro ParlamentníListy.cz navíc prozradil, že ho Peake svými kroky nikterak nepřekvapila.

Otazník také může viset nad z Věcí veřejných vyloučenými Kristýnou Kočí a na tři roky nepravomocně odsouzeným Jaroslavem Škárkou. Karolína Peake nicméně včera prostřednictvím svého ředitele kabinetu Pavla Kotrby ParlamentnímListům.cz vzkázala, že vyjednávání s Kočí a Škárkou pro novou platformu zásadně nepřipadá v úvahu.

{relatedarticles title="K tématu:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…