Všechny naštvat a ještě vypadat jako pitomec. To je výkon, "chválí" vládu ekonom

05.12.2012 8:14 | Zprávy

Ekonom Ladislav Tajovský z Národohospodářské fakulty VŠE v Hospodářských novinách objasnil nízkou popularitu vlády na příkladu jejího vztahu k švarcsystému. Ten by podle ekonoma neměl být řešen kriminalizací, ale umožněním zvolit si důchodové spoření podle svých potřeb.

Všechny naštvat a ještě vypadat jako pitomec. To je výkon, "chválí" vládu ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

„Naštvat prakticky všechny napříč politickým, sociálním a kdoví jakým ještě spektrem a ještě u toho vypadat jako pitomec, to je výkon, za který se netleská ani jednou rukou,“ píše ekonom. Bujení švarcsystému podle něj ukazuje především to, že lidé mají nedůvěru ve způsob, jakým s jejich daněmi a dalšími odvody nakládá stát. „Švarcsystém ukazuje jediné - jakmile se otevře okno, kterým je možné uniknout z hypertrofovaných daňových povinností, okamžitě jej využijí všichni, kteří jen trochu můžou,“ myslí si ekonom.  

„Jedinou možností, jak nenásilnou cestou zabránit nárůstu nespravedlnosti se švarcsystémem související, je systémová reforma důchodového a zdravotního systému a jeho podstatné přiblížení skutečně pojistnému modelu,“ doporučuje ekonom. Dnes je totiž prý ten, kdo řádně platí daně v jasné nevýhodě proti těm, kteří si svou daňovou povinnost „optimalizují“ například tím, že v rámci švarcsystému ušetří na odvodech.

„Trvalým řešením není kriminalizace OSVČ, ale legální možnost vyvázat se z paternalisticky nastaveného systému, tedy včetně vědomí, že když si dnes neplatím, nemůžu očekávat, že v budoucnu budu dostávat,“ myslí si Tajovský.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…