Vyšetřování Ratha probíhalo v utajení. Teď se prý ukazuje proč

31.05.2012 14:08

Vyšetřování kauzy poslance Davida Ratha probíhalo řadu měsíců v naprostém utajení. Teprve po zatčení bývalého hejtmana se do novin začaly dostávat informace z vyšetřování. V deníku Právo se například objevila citace z trestního oznámení, kde se vyslovuje obava nad způsobilostí policie a státního zastupitelství v Praze a středních Čechách vyšetřit trestnou činnost Ratha a dalších obviněných. Důvodem jsou Rathovy úzké vazby na tuto policii i státní zastupitelství, poslanec byl například na oslavách padesátin ředitele středočeské policie. Upozorňuje server Českápozice.cz.

Vyšetřování Ratha probíhalo v utajení. Teď se prý ukazuje proč
Foto: hns
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová a exhejtman David Rath, fotokoláž

Státní zástupci o problému vědí, a proto se snažili kauzu Rath dostat pod dozor někam mimo Prahu a střední Čechy. Většina trestních oznámení se ovšem točí kolem zakázek ve Středočeském kraji. Příslušnost pro dozor Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem vznikla díky letmé zmínce o projektové kanceláři Aria, která vypracovala původní nenavýšenou projektovou dokumentaci na rekonstrukci zámku v Buštěhradu.

Policisté pracující na případu Rath museli opomíjet informovat nadřízené

Na případu pak pracovali policisté z ÚOKFK vybraní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. V zájmu naprostého utajení pak museli „opomenout“ informovat některé nadřízené a vkládat některé ze svých poznatků do informačních systémů, píše server Českápozice.cz.

Jedná se o nestandardní postupy. Proč ale byly nutné? „Protože běžné postupy fungují jen na někoho. Protože nefunguje systém; za těch dvacet let je prolezlý korupcí, klientelismem a nepotismem. Někteří „vyvolení“ si vytvořili vlastní systém ochrany a odměňování. Slovo justiční mafie je soudem potvrzený platný termín pro Českou republiku. Stejně tak lze hovořit o policejní mafii,“ odpovídá Českápozice.cz.

Policisté dostali za dopadení Ratha jednorázovou odměnu 15 tisíc korun. Je ale možné, že za nesplnění oznamovací povinnosti nadřízeným a porušení pravidel administrativy (nevkládání informací do systému) budou potrestáni. Polovina z vyšetřovatelů se může do roka ocitnout mimo aktivní službu u Policie ČR nebo mimo Útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Rath by měl ve sněmovně říct i další dosud nezveřejněné informace, které by rozčeřily českou politiku

Kauza byla z policejního hlediska úspěšná, protože z vyšetřování neunikly žádné informace. Ale krátce po zatčení, sdělení obvinění a uvalení vazby se do médií dostalo trestní oznámení, záznamy o zahájení úkonů trestného řízení, sdělení obvinění, výslechy obviněných, protokoly z prohlídek a doslovné přepisy odposlechů.

Kvůli tomu měl oznamovatel nedůvěru v policii. A Generální inspekce bezpečnostních sborů v této věci podle Česképozice.cz nečiní nic.

Rath by měl podle autora článku přesně podle svého naturelu uvést i další dosud nezveřejněné informace, až bude v úterý mluvit v Poslanecké sněmovně. Ty by trochu rozčeřily českou politickou scénu, což si prý společnost zaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…